24ste editie van Jazz in ‘t Park zorgt voor jazzy nazomer in Gentse Zuidpark

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Tot en met zondag 3 september biedt Jazz in ‘t Park het allerbeste en nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz, volledig gratis en in een ongedwongen, laagdrempelige sfeer tussen en onder de bomen van het Zuidpark. Op zaterdag 2 september programmeert Jazz in ‘t Park zelf een library session in De Krook.

Ook dit jaar start het nieuwe schooljaar tijdens Jazz in ‘t Park, namelijk op vrijdag 1 september. De kaftactie van vorig jaar was een groot succes en wordt ook herhaald. Alle schoolgaande kinderen en hun ouders zijn opnieuw van harte welkom om die nieuwe boeken en schriften meteen te voorzien van gratis Jazz in ‘t Park-kaftpapier. Deze keer geen paradeband, maar een volwaardig podiumconcert van Karibu Orchestra als muzikale opluistering. Uiteraard mag het vieruurtje niet ontbreken voor alle deelnemende kinderen, gratis aangeboden door stad Gent.

Voor het derde jaar op rij betrekt dit open stadsfestival enkele bevriende jazzorganisaties nauwer bij de werking. Onder de noemer Jazzfriends present krijgen el NEGOCITO Records, Inside Jazz Management, Bis Bookings en Jazzlab Series opnieuw de gelegenheid om zichzelf te presenteren met een geselecteerd jazzproject. Dit jaar krijgen ook de vrienden Art Spot Management en Chopstick Records die kans. Jazzfriend en radiomaker Dirk Roels zal voor de tweede keer vanop het podium een bijzondere live radioshow presenteren van Jazz Rules, met special guests. Opmerkelijk is ook de nieuwe Jazzfriend, Jazzmozaïek. Dit gerenommeerd Vlaams jazzmagazine ondergaat binnenkort een heuse make-over en om dit te vieren worden vijftien gratis jaarabonnementen verloot onder het aanwezige publiek.

Hommage

Begin dit jaar nam de jazzwereld afscheid van Paul Feyaerts. De voormalige patron van café Damberd overleed op 70-jarige leeftijd na een lange ziekte. Drie decennia lang was hij het gezicht en de drijvende kracht achter het Gentse jazzmonument. Vele Belgische en Gentse jazzartiesten speelden er hun eerste optreden, vele Gentenaars leerden hier jazzmuziek kennen en waarderen. Het festival wenst dan ook met het slotconcert een hommage te brengen aan deze grote meneer, die zoveel betekende voor de Gentse jazz. Ze doen dat met live-jazzmuziek, gebracht door artiesten die sterk verbonden zijn met Het Damberd en met wijlen Paul. Onder leiding van Bart Maris wordt Paul herdacht zoals hij het wellicht zelf had gewild.

Dit jaar werkt het festival ook samen met de stadsbibliotheek. Op zaterdag 2 september programmeert Jazz in ‘t Park een library session in De Krook. Gentse jazzzangeres Ingrid Nomad brengt bij de muziekafdeling een intiem concert met eigen werk uit haar recente debuutalbum, begeleid op piano en contrabas. Na afloop is er een meet & greet voor de aanwezigen. Ook dit concert wordt gratis aangeboden.

Kindvriendelijk

De editie 2017 brengt nieuwe primeurs, zoals DelVita, Les Chroniques de l’Inutile, Bestiaal, 3Men in a Boatl en Mo & Grazz. Jelle Van Giel Group stelt zijn nieuw album voor de eerste keer voor aan het Gentse publiek en er is een cd-release van Orchestra Exotica. Jazz in ‘t Park wordt dit jaar ook kindvriendelijker dan ooit. In samenwerking met Uitbureau wordt een kleine, afgebakende speelzone ingericht waar kinderen zich kunnen uitleven onder begeleiding van enkele animatoren. De speelzone is open op vrijdag van 16 tot 20 uur, op zaterdag van 18 tot 20 uur, op zondag van 14 tot 20 uur.

Jazz in ‘t Park in het Zuidpark in Gent tot en met 3 september. Info en programma : www.gent.be/jazzinpark.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier