Jamie Deblieck uit Roeselare houdt het niet droog tijdens zijn afscheidsspeech

Jamie had het heel moeilijk om zijn afscheidsspeech te zeggen, maar hij bleef zijn best doen, ondanks de vele tranen. © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Niemand, maar dan ook niemand van de 820 aanwezigen zaten met geen krop in de keel of hielden het niet droog toen de 19-jarige Jamie Deblieck uit Roeselare zijn laatste woorden mocht zeggen als Mister Gay Belgium 2017 op het podium van zaal Elckerlyc in Antwerpen. Zijn woorden grepen het publiek naar de keel. Jamie moest regelmatig even stoppen. Niet enkel wegens zijn eigen tranen, maar ook door het hevige applaus van de aanwezigen. De joviale Mister Gay Belgium 2017 werd bedankt met een spontane staande ovatie.

Organisator en tevens presentator van Mister Gay Belgium Bram Bierkens informeerde bij Jamie naar zijn vele positieve momenten die hij in het voorbije jaar mocht beleven. Jamie vertelde over de reizen naar de internationale verkiezingen van Mister Gay Europe in Stockholm en Mister Gay World in Zuid-Afrika. Hij gaf uitleg over de vele contacten dat hij er legde, de vriendschappen die hij eraan over hield, over de vele gesprekken die er werden gevoerd, want niet ieder land heeft waardering voor homo’s, lesbiennes, transgenders, enz. “Nepal, Bulgarije zijn maar enkele landen waar homoseksualiteit niet is toegestaan. Leven we nu wel in de 21ste eeuw”, vroeg hij zich af. In eigen land en zelfs nog in zijn geboortestad Roeselare werd Jamie ook geconfronteerd met agressie. Hij kreeg stampen omdat hij homo is. “In België doen we het zeker niet slecht qua homorechten, maar toch maken we ook hier schrijnende situaties mee. Dergelijke voorvallen moet je niet voor jezelf houden. Dat ging ik eerst wel doen, maar je moét ermee naar buiten komen. Ik ben blij dat ik het uitbracht, ik weet dat ik er veel mensen mee hielp. Er bestaan genoeg platformen die je bijstaan. Hou het dus niet voor je eigen.”

Presentator Bram Bierkens informeerde hoe zwaar het afscheid zal vallen. “Ik denk dat je dat straks wel zal zijn”, reageerde Jamie toen nog met een glimlach op het gezicht. Bram Bierkens : “Dit is echter geen afscheid, maar het begin van iets mooi. Als organisatie wensen we je veel succes toe in de toekomst. Zoals ik gisteren al op mijn Facebook schreef : je bent straks niet meer Mister Gay Belgium, maar wel voor altijd een goede vriend.” Jamie kreeg de microfoon. “Dank aan Bram en het hele MGB-team”, begon Jamie en plots kwam de emotie naar boven en vloeiden er tranen. Veel tranen tussen zijn woorden door. “Bedankt om mij een tweede familie te geven, bedankt om allemaal naar mij te luisteren wanneer ik het nodig had. In de zaal zitten mijn broer, schoonzus, vele vrienden. Dank aan iedereen die er in het voorbije jaar voor mij is geweest. Iedereen die mij steunde, die bleef supporteren, die meeging in mijn verhaal. Iedereen die één jaar lang aan mijn zijde liep, wil ik hartelijk bedanken. In mijn laatste minuten als Mister Gay Belgium 2017 wil ik nog iets kwijt. Ik wil een kleine raad geven aan aanwezigen die zich als eens verstoten hebben gevoeld in de maatschappij. In het leven kan je vallen, kan je verdomd hard en diep vallen, maar je mag niet blijven liggen. Het is niet door te blijven liggen dat je sterker wordt. Je moet terug opstaan… (luid applaus vanuit de zaal, Jamie laat zijn tranen verder rollen…). Het maakt immers niet uit wie je bent, het maakt niet uit wat je doet. Heb je een droom, ga ervoor. Laat je niét afschrikken, door niemand.”

Op het podium van Mister Gay Belgium 2018: onze showbizzmedewerker PADI, samen met Jamie.
Op het podium van Mister Gay Belgium 2018: onze showbizzmedewerker PADI, samen met Jamie.© (Foto FODI)

Presentator Bierkens keek even naar Jamie en zag hoe moeilijk hij het wel had om zijn afscheidstoespraak te houden, maar toch bleef Jamie verder – tussen zijn tranen door – goede raad geven. “Laat niemand je zeggen dat je het niet kan ondanks je leeftijd, je lengte, je breedte, je hoogte, je kleur, je nationaliteit.. Als het erop aankomt, is het jezelf die je droom moet waarmaken. En je gaat die ook waarmaken, wanneer je bereidt bent van hard te vallen, terug op te staan én door te gaan.” Er vloeiden nog tranen, tranen én nog eens tranen. Het publiek veerde recht, gaf de jongeman uit Roeselare een staande ovatie. Hun waardering voor Jamie, die het 365 dagen schitterend deed als Mister Gay Belgium 2017. En de toekomst ? Dat zijn zorgen voor later, maar dankzij MGB leerde Jamie een nieuwe wereld kennen, legde hij veel contacten…

(PADI – Foto FODI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier