Luc Steeno zet ook veertien Spaanse zomerhits op nieuw album ‘De zomer van je leven’

Luc Steeno met zijn gloednieuw album in zijn handen. © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

In 2019 staat Luc Steeno 30 jaar op de bühne. De zanger uit Meise wacht echter niet tot volgend jaar om met een nieuw album uit te pakken. Momenteel ligt zijn nieuw album De zomer van je leven in de winkelrekken. Niet zomaar een cd, maar een album met maar liefst in totaal 28 liedjes op, inclusief veertien Spaanstalige zomerhits of nummers die Luc in vakantie- en zomerstemming brengen en waarmee hij zijn fans zijn voorliefde voor Spanje wil laten delen.

“Het nieuwe album is een verzameling geworden van nummers die ik in de voorbije vier jaar in mijn carrière bracht. Ik bracht al een album uit Luc Steeno zingt Adamo, Luc Steeno zingt Claude Francois en vier jaar geleden een verzamelalbum rond Hits 25 jaar. Ik was het een beetje beu om al direct terug in de studio te kruipen en een nieuw album uit te brengen. Toen we de veertien liedjes die we op het album wilden plaatsen nog eens bestudeerden, bemerkten we dat er toch een paar Spaanse covers tussen zaten. Dan werd het idee geopperd om een tweeluik te brengen met favoriete Steeno-songs in het Spaans. Ik ben een fan van Spanje, ik hou van Spanje, ik spreek de Spaanse taal. Ik was direct gewonnen voor dat idee. De nieuwe cd bevat dus in totaal 28 nummers of twee schijfjes met elk 14 liedjes.”

Een uniek album, want de Spaanse liedjes worden niet gezongen door zanger Luc Steeno, wel door de artiesten die deze Spaanse liedjes uitbrachten.

Luc : “Alles moet een eerste keer gebeuren hé. Het is een nieuw idee, gelanceerd door mijn platenfirma Vlaamse Sterren. Ik sta er volledig achter. Op de radio hoor je nu ook meer Spaanse liedjes. Ik laat op die manier de mensen kennis maken met Spaanse liedjes. Spaans is toch een wereldtaal, na het Engels en Amerikaans.”

Jij spreekt Spaans, maar zing je ook wel eens in het Spaans ?

Luc : “Jaren geleden bracht ik één liedje in het Spaans uit dat was geschreven door Frank Galan. Maar in Spanje liggen mijn roots niet. Mijn roots liggen in Vlaanderen, ik ben een Vlaamse zanger. Wanneer ik nu en dan eens kan praten in het Spaans, dan vind ik dat wel leuk.”

Luc Steeno op het podium.
Luc Steeno op het podium.© (Foto Jens)

Is deze zomer ook de zomer van je leven, alhoewel ik er zeker van ben dat jij iedere zomer één zomer meemaakt die perfect past bij je leven.

Luc : “Iedere Belg kan nu toch zeggen dat men de zomer van zijn leven meemaakte. We hebben fantastische temperaturen gekregen, twee keer een hittegolf. Wanneer je zo’n zomers weer meemaakt, dan moet je nergens op vakantie gaan. Het is dan nergens zo leuk zoals in België. We hebben goede bieren, fantastische restaurants en wanneer je dan nog wekenlang zo’n prachtig weer erbij krijgt, is dat super. Ik geef toe dat de zomer van 2018 er één is voor mij die ik zonder problemen omschrijf als dé zomer van mijn leven. Ik heb ook druk gewerkt. Mijn single Hoe doe je dat werd grijsgedraaid én stond zelfs op één op Ment TV…”

‘Hoe doe je dat’, is inderdaad een leuke single. Blijf je nog altijd nieuwsgierig de hitparade volgen om te weten of je singles scoren ?

Luc : “Mijn platenfirma informeert mij iedere vrijdagmorgen. Ik word dus op de hoogte gehouden. Ik vind dat niet zo belangrijk. Ik vind het belangrijker dat ik liedjes uitbreng waar ik achter sta en die ik dus zelf graag hoor. Maar een hitparade speelt een beetje een rol om te weten te komen hoe Luc Steeno nog ligt in de markt van Vlaamse artiesten.”

Eén van je nummers op het album heet ‘Kijk me niet zo aan’. Een artiest wordt toch graag eens aangekeken of is dat niet het geval voor zanger Luc Steeno ? ‘t Zal afhankelijk zijn wie kijkt zeker…

Luc (lacht) : “Kijk me niet zo aan was ooit een Frans liedje. Ik vond dat een heel leuk nummer. In het Spaans vertaal je dat als Kijk me niet meer aan, maar dat vond ik niet zo positief klinken. Kijk me niet zo aan klinkt wél positief. Tijdens de zomer wil ik enkel maar positieve liedjes uitbrengen en dus werd het deze titel.”

Je zingt ‘Ik hou van het leven’. Ben je een échte bourgondiër, een échte levensgenieter ?

Luc : “Ik let op mijn gewicht. Enkele jaren geleden begon ik met een dieet Tim Torfs dat mij heel goed heeft geholpen om mijn extra kilo’s te doen verdwijnen. We zijn twee jaar verder en ik hou mijn gewicht op peil. Ik ben anders gaan eten, anders gaan leven. Ik beweeg meer, ga nu wandelen met de honden. Ik verloor elf kilogram.”

Luc Steeno, enthousiast aan het kijken in de fotolens.
Luc Steeno, enthousiast aan het kijken in de fotolens.© (Foto Jens)

In één van je liedjes zing je ‘Altijd maar klagen, klagen, ik begin mij af te vragen… ‘ Erger jij je aan mensen die altijd maar klagen ? Vind je dat er in onze huidige maatschappij teveel wordt geklaagd ?

Luc : “Ik probeer – en ik hoor dat nog bij andere mensen – om dat negatieve uit mijn leven te doen wegdeemsteren. Ik lees de krant, maar dingen die ik niet wil lezen, lees ik niet. Ik kijk naar het nieuws en dingen die ik niet wil zien, spoel ik door. Ik vind dat er al genoeg negativiteit voorkomt in je leven, zodat je dat moet bannen. Ik kijk nog enkel positief tegen alles staan. Ik ben geen rolmodel, maar ik ben voor veel mensen toch iemand waar mensen naar opkijken. Wanneer ik enkel positieve boodschappen uitstuur, kan het alleen maar positief klinken. Spring dus ‘s morgens opgewekt en blij uit je bed. Je zal de dag veel enthousiaster doorkomen, dan wanneer je met een zuur gezicht aan een nieuwe dag begint.”

Hebben we reden in Vlaanderen om te klagen ? Je gaat vaak naar Spanje, klagen ze daar minder ?

Luc : “Ik leef nog altijd in België ! Ik vertoef in het zuiden van Spanje, dat is een ander klimaat. Je voelt dat ook nu hier. Dat weer, die temperaturen, dat mat de mensen af. Je kan hier in zo’n weer niet 100% presteren.”

Luc Steeno, samen met onze showbizzmedewerker PADI in Meise.
Luc Steeno, samen met onze showbizzmedewerker PADI in Meise.© (Foto FODI)

Wat vind je vooral in Spanje terug ?

Luc : “Het klimaat, maar deze zomer was dat hier wel goed. Ik maakte zomers mee dat ik in Brussel vertrok en ‘t was overal motregen, grijs en grauw. Boven de wolken is het allemaal blauw. Eens geland in Spanje vertoefde ik direct in 35 graden. Zalig toch. De Spaanse keuken is ook lekker, ook de Spaanse wijnen. De mensen zijn heel lief. Ga ik naar Spanje, dan heb ik altijd een vakantiegevoel. Hier ben ik geboren, hier ben ik om te werken.”

‘Je verovert mijn hart’, een duet met Lindsay. Blijf je dat nog altijd een uniek duet vinden ?

Luc : “De vraag kwam van Lindsay zelf om een duet op te nemen. Ik wilde dat doen, maar we moesten een geschikt liedje vinden. De song die ze eerst voorstelden, daar was ik niet mee akkoord. Via mijn management Ilia kregen we een mailtje binnen met een ander nummer. Dat vond ik direct een heel mooi liedje.”

Op de cd staat ook ‘Echte vrienden’. Heeft een bekende Vlaming zoals Luc Steeno échte vrienden ? Mensen waarop hij dag en nacht kan rekenen ?

Luc : “Ja, maar niet aan iedere vinger tien. Ik heb enkele goede vrienden, zowel in de sector als er buiten. Ik heb ook mijn familie (broer, zus, ouders), die heel dicht bij mij staan en die ook vrienden zijn. Iedereen heeft nood aan vrienden, ook ik.”

‘Ik zal wachten, duizend nachten’ is ook één van je nummers. Heb je in uw leven al eens vruchteloos blijven wachten op een dierbare, waardoor je dromen niet uitkwamen ?

Luc : “Té lang wachten is niet goed. Je moet soms tijd maken om iets te bereiken, om iets vast te krijgen in je leven, maar iets geforceerd is nooit goed. Moet ik dus té lang wachten, dan is dat een bewijs dat Onze Lieve Heer dat zo niet wilt.”

‘Zij is de liefste van de wereld’ blijft nog altijd een heel mooi nummer. Eén van uw sterke klassiekers. Hoelang jaar geleden kwam dat uit ?

Luc : “Dat is een lied dat ik ruim 20 à 25 jaar geleden opnam voor mijn moeder, ‘t is een compositie van John Terra. Tijdens optredens vloeit er mening traantje wanneer ik dat zing. Komt mijn moeder naar een optreden en zing ik dat liedje, dan is dat altijd een speciaal moment. Ik wilde dat liedje – zoveel jaren later – nog eens in een eigentijdse versie opnemen.”

Hoe moeilijk was de selectie voor je om die veertien Spaanse zomerhits op cd twee te plaatsen ?

Luc : “Mijn platencollectie in ‘t Spaans is zo uitgebreid. Ik gaf een lijst door aan de platenfirma – misschien bijna 100 liedjes – om op te zoeken, maar wat erop prijkt, hangt af van platenfirma’s en toestemmingen. Maar de liedjes die erop staan, zijn hitgevoelige liedjes die menig Vlaming heel goed kent en misschien zelfs ook goed kan meezingen.”

Vier jaar geleden stelde je uw cd ‘Hits 25 jaar’ voor in De Clash in Brussegem in het gezelschap van diverse muzikale vrienden. Hoe vier je volgend jaar 30 jaar op de bühne ?

Luc : “Er komt een verzamel-cd uit met eveneens nieuwe liedjes. We werken ook een concert 30 jaar Luc Steeno uit, maar de data en locatie staan nog niet vast. Pas binnen twee weken gaan we daarrond brainstormen. Ik ga ook terug op fanreis, nadat ik dat enkele jaren niet meer deed. Volgend jaar pakken we in dat jubileumjaar de draad terug op en trek ik met de fans naar het buitenland.”

(PADI)

Info : zie agenda Luc Steeno. www.lucsteeno.be, www.vlaamsesterren.be.