Leider Albanese mensensmokkelbende krijgt acht jaar effectieve celstraf in Brugge

Bendeleider Astrit R. organiseerde de smokkel vanuit het Verenigd Koninkrijk. © a-BELGA
Redactie KW

De leider van een Albanese mensensmokkelbende heeft in de Brugse rechtbank acht jaar effectieve celstraf en een geldboete van liefst 968.000 euro. Astrit R. werd ook voor tien jaar uit zijn burgerrechten gezet. Vier andere beklaagden kregen celstraffen tot zes jaar. Een zesde beklaagde werd vrijgesproken.

Het gerecht kreeg de zes mannen in het vizier in het kader van een ander dossier rond mensensmokkel via het industrieterrein in Veurne in 2016. Volgens het openbaar ministerie kwam de bende in aanmerking voor 39 smokkeloperaties richting Verenigd Koninkrijk in een periode van vijf maanden. Goed voor in totaal ruim 150 slachtoffers.

Verontrustende telefoontap

Bendeleider Astrit R. organiseerde de smokkel vanuit het Verenigd Koninkrijk. Via zijn neef Izmir R. werden vrachtwagenchauffeurs geronseld om illegale Albanezen te transporteren vanuit het voormalig Formule 1-hotel in Gent, waar ze tijdelijk werden ondergebracht. Twee andere bendeleden transporteerden illegalen naar parkings en industrieterreinen in Brugge, Veurne en Adinkerke, waar ze in vrachtwagens werden gestopt.

Op 21 september vorig jaar greep de politie na een verontrustende telefoontap in aan het Formule 1-hotel. “De bende overwoog om een ziek en onrustig kind medicatie toe te dienen voor de tocht”, stelde de procureur. “Voor een zitje vooraan in de vrachtwagencabine moest 8.000 tot 12.000 pond betaald worden. Maar wie dat niet kon betalen, kwam in het laadruim terecht of in een minibusje met een speciale koffer waarin tot vier mensen gepropt konden worden.”

Advocate Nadia Lorenzetti benadrukte dat de bende geen mensen in gevaar had gebracht, doordat de truckers altijd op de hoogte waren.

Voor tien jaar uit burgerrechten gezet

Leider Astrit R. werd donderdag schuldig bevonden aan de smokkel van 121 illegalen. Hij kreeg acht jaar effectieve celstraf en een geldboete van 8.000 euro. Na vermenigvuldiging met het aantal slachtoffer komt die boete op 968.000 euro. Hij werd ook voor tien jaar uit zijn burgerrechten gezet.

Omdat hij niet kwam opdagen voor zijn proces, beval de rechter zijn onmiddellijke aanhouding. Zijn neef Izmir R. kreeg zes jaar effectieve celstraf en een effectieve geldboete van 512.000 euro. Ook hij werd voor tien jaar uit zijn burgerrechten gezet. Twee transporteurs kregen elk vijf jaar cel, waarvan drie effectief. Hun respectievelijke geldboetes van 248.000 en 208.000 euro zijn voor de helft met uitstel. Een vijfde betrokkene kreeg zes maanden cel. Een zesde betrokkene werd vrijgesproken.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier