Parket in beroep tegen vonnis fitnessmoord

© BELGA
Redactie KW

De Ieperse afdeling van het parket West-Vlaanderen heeft beroep aangetekend tegen het vonnis in de fitnessmoord, de dodelijke schietpartij in Dadizele in augustus 2016. Het beroep beperkt zich tot de drie West-Vlamingen die er een kilo cannabis wilden verkopen. Schutter Tom K. kreeg zes jaar effectief.

Op 4 januari viel het doek over het proces rond de zogenaamde fitnessmoord. Althans tijdelijk, want het parket gaat in beroep tegen de strafmaat voor drie beklaagden. Het dossier zal dus opnieuw behandeld worden. Schutter Tom K. kreeg toen een celstraf van zes jaar opgelegd, een pak lager dan de vijftien jaar die de openbare aanklager gevorderd had. Ook Sven V. en Leander W. kregen lagere straffen met respectievelijk twee jaar en twintig maanden. Voor hen had de procureur twaalf en vijf jaar effectief gevorderd.

De drie wilden in de nacht van 14 op 15 augustus 2016 een kilogram weed verkopen aan drie Antwerpenaren. De deal had aanvankelijk moeten plaatsvinden in een woning, maar verhuisde naar de Audi A5 van de kopers. Daar liep het uit de hand toen de Antwerpenaren de drugs probeerden te stelen. Toen een van hen een alarmpistool trok en een andere, Elias Keegan, met een matrak begon te slaan, trok Tom K. een vuurwapen. Hij loste een schot, dat Elias Keegan dodelijk trof. Zowel zijn Antwerpse kompanen als de drie verkopers uit Moorslede en Menen vluchtten zonder de hulpdiensten te verwittigen.

De voorzitter van de rechtbank aanvaardde de hypothese van uitlokking. De doodslag is dus wel bewezen, maar door de verzachtende omstandigheid was de strafmaat een pak lager. Tom K. kreeg vijf jaar effectief voor doodslag en twaalf maanden voor de drugsinbreuken. Sven V. en Leander W. zijn niet medeplichtig aan de doodslag, zo oordeelde de rechter. Sven V. kreeg twaalf maanden effectief voor de drugs en nog eens twaalf maanden voor het wapenbezit. Ook Leander W. kreeg een gevangenisstraf van twaalf maanden voor drugsinbreuken en acht maanden voor de wapens.

Tegen die straffen tekent het parket nu beroep aan. De Antwerpse vrienden van het slachtoffer kregen respectievelijk een jaar effectief en een werkstraf. Daar gaat het parket wel mee akkoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier