Politiezone Vlas waarschuwt: “Let op voor oplichters via bankphishing”

Redactie KW

De voorbije weken kreeg de politie van Kortrijk, Kuurne en Lendelede een zestal meldingen binnen van valse mails die vroegen naar bankinstellingen. Een slachtoffer is in één klap bijna 10.000 euro kwijtgeraakt.

Het ging telkens om valse e-mails, bedoeld om het slachtoffer financieel op te lichten. In sommige gevallen slaagden de internetcriminelen in hun opzet en verdwenen er bij enkele slachtoffers aanzienlijke sommen geld van hun bankrekening. Bij 1 slachtoffer was dat zelfs 9.875 euro.

Het slachtoffer krijgt een e-mail van zijn bankinstelling waarin gezegd wordt dat zijn bankkaart dreigt te vervallen, maar dat hij via deze mail zijn bankkaart terug langer actief kan stellen. Het slachtoffer wordt vervolgens gevraagd om via een link zijn bankkaartgegevens en/of codes door te spelen. Eens de oplichters de bankkaartgegevens of codes in hun bezit hebben, slagen ze erin om geld over te schrijven van het slachtoffer zijn rekening naar hun rekening.

De politiezone Vals waarschuwt voor deze phishingpraktijke en geeft enkele doeltreffende tips mee. “Ga nooit in op dergelijke mails en verwijder deze onmiddellijk. Geef ook nooit uw bankkaartgegevens of codes door via e-mail. Neem bij twijfel contact op met uw bankinstelling en maak melding van deze phishing mail en controleer steeds alle gegevens vooraleer betalingen uit te voeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier