Rechtbank Brugge: dertig maanden cel voor Albanese mensensmokkelaar

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft donderdag een 22-jarige Albanees veroordeeld tot 30 maanden effectieve celstraf voor mensensmokkel.

Zenel M. probeerde zes andere Albanezen te smokkelen, maar werd in de val gelokt door een Britse undercoveragent. De beklaagde kreeg ook een boete van 48.000 euro, waarvan de helft met uitstel.

Het dossier tegen M. is de uitloper van een grootschalig Brits onderzoek naar een Albanese mensensmokkelbende. Dankzij twee undercoveragenten beschikte de politie over informatie dat op 13 februari in Brugge mensen zouden gesmokkeld worden. Ze zouden met een zeilboot naar het Verenigd Koninkrijk gebracht worden, waar ze illegaal in een carwash in Milton Keynes aan de slag konden.

Met een taxi naar Brugge

Die bewuste ochtend vertrok Zenel M. samen met drie passagiers in een wagen aan zijn hotel in Schaarbeek. Drie andere slachtoffers werden met een taxi naar Brugge gebracht. Daar stond een minibusje klaar om het zestal naar een zeilboot te brengen, waarop de politie tussenbeide kwam.

De verdediging merkte op dat een zekere Jason, de Britse undercoveragent, zelf had voorgesteld om zijn zeilboot te gebruiken voor mensensmokkel. Bovendien werden de Albanese migranten volgens meester Gert Warson absoluut niet uitgebuit. “Er is ook nergens sprake van geld voor mijn cliënt. Het gaat wellicht gewoon om een eenvoudige illegale carwash gerund door zijn neef.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier