Veroordeelde mensensmokkelaar opgepakt in Brandenburg

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 28-jarige Roemeense vrachtwagenchauffeur, die bij verstek tot dertig maanden cel veroordeeld was voor mensensmokkel, is in de Duitse deelstaat Brandenburg opgepakt. Alin A. wordt deze week naar België overgebracht.

Een groep Iraniërs kwam in juni 2016 in Zeebrugge in contact met de Roemeense vrachtwagenchauffeur. Hij beloofde hen via de haven van Zeebrugge het Verenigd Koninkrijk binnen te loodsen. De smokkelpoging mislukte, waarop de mensensmokkelaar niets meer van zich liet horen. De Iraanse vluchtelingen stapten prompt naar de politie. Ondertussen hebben de Iraniërs in Duitsland asiel aangevraagd. Toch zakten ze dit voorjaar vanuit Keulen af naar Brugge om op het proces een schadevergoeding te eisen. Drie vluchtelingen kregen elk een bedrag van ruim 5.000 euro toegewezen. Het geld dat ze aan de mensensmokkelaar betaald hadden, krijgen ze niet terug.

Nieuw proces?

De beklaagde werd op 3 mei veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van dertig maanden en een geldboete van 36.000 euro. De rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding. “De Roemeense vrachtwagenchauffeur is enige tijd terug aangetroffen in Brandenburg en zal in de loop van deze week naar België worden overgebracht om zijn straf uit te zitten“, aldus procureur Frank Demeester. Alin A. zal bij aankomst in België nog verzet kunnen aantekenen tegen zijn verstekveroordeling. In dat geval komt er binnenkort een nieuw proces.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier