ARhus Café ondergaat stevige metamorfose

Op 5 maart sluit het ARhus Café de deuren voor een grondige verbouwing. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Het ARhus Café van het gelijknamige kenniscentrum in Roeselare sluit een half jaar de deuren en wordt stevig verbouwd. “De hele eerste verdieping moet een duidelijke horecafunctie krijgen”, zegt directeur Yves Rosseel.

Het kenniscentrum ARhus is ondertussen vier jaar geopend en de eerste verdieping huisvest al die tijd al het café De Tassche. Die naam verdwijnt binnenkort en op 15 september moet het grondig vernieuwde ARhus Café de deuren openen.

“Het is altijd al de bedoeling geweest om de hele eerste verdieping als café te gebruiken”, stelt directeur Yves Rosseel. “Maar in de praktijk is dit nog lang niet zo. Daarom willen we nu enkele ingrepen nemen om er één grote ontmoetingsruimte van te maken.”

ARhus zelf zit duidelijk in de lift, want in 2017 streken er liefst 8 procent meer gebruikers neer. “Dat zijn niet enkel mensen die hier iets ontlenen, want we organiseren ook een 500-tal activiteiten per jaar, waarvan de helft buiten de openingsuren plaatsvindt. De vraag naar catering wordt ook steeds groter, maar daar zijn we nog niet voldoende voor uitgerust.”

Daar wil ARhus nu verandering in brengen. “Vanaf maandag 5 maart ondergaat de hele eerste verdieping een echte facelift. “Het nieuwe café moet een centraal ontmoetingspunt in de stad en regio worden en optimaal integreren met de nieuwe ARgora-conferentieruimte, die een capaciteit van 180 mensen heeft.”

De bar zal straks centraal in de ruimte te vinden zijn en ook de keuken wordt uitgebreid, vooral op het oog voor events. “Het ARhus Café en ARgora zullen ook volledig onafhankelijk en buiten de openingsuren van de bibliotheek werken. De collectie van de eerste verdieping krijgt over de andere verdiepingen een definitieve nieuwe stek en zowel de lockerruimte, themacollectie als het afhalen van reserveringen zal op de gelijkvloerse verdieping gebeuren.” Tijdens de werken wordt ook de presentatie van de gehele collecte geëvalueerd en aangepast.

Werfsignalisatie

Tijdens de werken zal een duidelijke werfsignalisatie de bezoekers wegwijs maken. “Want het is niet zo dat we tijdens de verbouwingen minder diensten zullen aanbieden. We blijven op volle sterkte. Enkel het horecasegment zal zes maanden niet beschikbaar zijn, al bieden we voor evenementen wel nog service aan in het Verzonken Kasteel.”

Voor de verbouwing tekenen Gelotolgy uit Gent en het Brugse Inside. “Zij zullen de bijenkast van ARhus als inspiratie gebruiken. “Want hier wordt elke dag aan kruisbestuiving gedaan, een levensnoodzakelijk proces op ecologisch, maar ook om menselijk vlak. Duurzaamheid, moduleerbaar en gebruiksvriendelijkheid zijn de sleutelwoorden. Het nieuwe ARhus Café moet een verlengstuk worden van onze werking en visie”, weet Yves Rosseel.

Voor de uitbating van het ARhus Café wil het kenniscentrum doen op creatieve mensen. “Daarom schrijven we op 1 maart een kandidaatstelling uit en op 1 september moet de uitbater bekend zijn. Twee weken later, op zaterdag 15 september, volgt de feestelijke opening met onze opendeurdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier