Brugse Sociaal-Culturele Raad bezorgd na verdwijnen Ryelandtzaal

© SVV
Redactie KW

In een brief aan de pers spreekt Jan Bonneure, voorzitter van de Brugse Sociaal-Culturele Raad, er zijn bezorgdheid over uit dat de Ryelandtzaal haar culturele functie dreigt te verliezen.

Op cultureel vlak gaat Brugge er met rasse schreden op achteruit, beweert Bonneure. “De Bogardenkapel en de Bond, twee mooie en goede culturele plekken, zijn reeds geschrapt”, schrijft hij. “Nu moeten we met ontstentenis via de krant vernemen dat de Ryelandtzaal wordt verkocht of al verkocht is en een handelsbestemming krijgt.”

Het college van burgemeester en schepenen toont hier andermaal een totaal gebrek aan visie

“De Ryelandtzaal is niet enkel een belangrijk historisch gebouw. Het beschikt ook over een waardevol orgel en de akoestiek is er zeer goed. Heel wat culturele verenigingen organiseren er concerten en lezingen. Zij zullen dit niet meer kunnen doen. De Ryelandtzaal is ook de perfecte locatie voor de leerlingen van het Stedelijk Conservatorium om te oefenen en zich te vervolmaken. Ook dit zal niet meer kunnen. Wat komt er wel? Een handelszaak? Een beenhouwerij? Een klerenzaak? Een fastfoodrestaurant?”

Doekje voor het bloeden

“Het college van burgemeester en schepenen toont hier andermaal een totaal gebrek aan visie. De dienst Cultuur werd reeds afgeschaft en een volwaardig Brugse schepen van Cultuur is er niet. Nu wordt ook de infrastructuur aan de commercie verpatst“, komt Bonneure fel uit de hoek. “De Brugse culturele verenigingen en cultuurminnend Brugge en omstreken verdienen beter. Dergelijk beleid is een culturele hoofdstad Brugge onwaardig. De Triënnale Brugge, waar de burgemeester zo trots op is, wordt op die manier een doekje voor het bloeden.”

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier