Internationale belangstelling voor transformatie van Transfo

De provincie transformeert de watertoren in een uitkijktoren. © Leiedal
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Erfgoedexperts uit heel Europa bezochten dinsdag de site Transfo in Zwevegem. Ze deden er inspiratie op om in eigen land waardevolle historische sites een nieuwe bestemming te geven.

De 23 experts uit acht Europese landen waren onder de indruk van hoe de industriële site momenteel omgevormd wordt. Het gemeentebestuur van Zwevegem, de provincie West-Vlaanderen en intercommunale Leiedal werken er volgens het principe ‘behoud door ontwikkeling’. De karakteristieke architectuur van de oude elektriciteitscentrale blijft behouden, maar de site krijgt wel een nuttige invulling. Zo is er nu al een fuifzaal, een avonturenpark en een oude benzinetank die dienst doet als duiktank.

Het internationale gezelschap had veel belangstelling voor het industriële erfgoed en de transformatie ervan.
Het internationale gezelschap had veel belangstelling voor het industriële erfgoed en de transformatie ervan.© Leiedal

Na hun bezoek deelden de bezoekers ook hun eigen goede ervaringen en valkuilen in verband met nieuwe invullingen van waardevol erfgoed met elkaar. Elk zijn ze met dergelijke reconversieprojecten bezig in hun eigen land. Denk maar aan een amfitheater in Italië of een gevangenis die omgetoverd wordt tot een hotel. De deelnemers willen dat erfgoed tot meer dient dan enkel om naar te kijken.

Momenteel zijn in Transfo werken voor acht transformatieprojecten aan de gang. Zo krijgt het ketelgebouw een omkapseling van glas en staal. In het gebouw staan drie historische stookketels die beschermd zijn. De gemeente renoveert ook de gevel van het ‘Nieuw Transfogebouw’, net als bij het ketelgebouw met de steun van de Vlaamse Overheid. In dat ‘Nieuw Transfogebouw’ zal Leiedal wil Leiedal jonge en creatieve ondernemers huisvesten. Er zal zo’n 1.500 m² zijn om kantoren in te huisvesten vanaf het najaar 2018.

Het Nieuw Transfogebouw komt in het najaar van 2018 op de markt voor jonge en creatieve bedrijven.
Het Nieuw Transfogebouw komt in het najaar van 2018 op de markt voor jonge en creatieve bedrijven.© Leiedal

De bovenverdieping van het mechaniekersgebouw krijgt dankzij de provincie West-Vlaanderen douches, kleedruimtes en leslokalen voor de avontuurlijke recreatie. Een ander project is de realisatie van een met zonnepanelen overdekte parkeerzone, inclusief laadpalen voor elektrische voertuigen. “Op die manier leggen we met duurzame energie een mooie link naar het verleden van de oude elektriciteitscentrale”, vertelt Stijn Vannieuwenborg van Leiedal.

De watertoren wordt een uitkijktoren van 37 meter hoog met een spectaculair zicht op Zwevegem en het landschap rond het kanaal Bossuit-Kortrijk. Dit jaar start ook nog de realisatie van zeventig woningen op de site. Tot slot investeert de gemeente ook in Transfo als brede ontmoetingsplaats voor de inwoners, zoals de inrichting van een speelplein en de optimalisatie van de Pompenzaal als receptie- en conferentieruimte.

Internationale belangstelling voor transformatie van Transfo
© Leiedal

Transfo wordt meer en meer een uniek regionaal knooppunt voor toerisme, recreatie, erfgoed en ondernemen“, weet burgemeester Marc Doutreluingne. Hij is dan ook trots om te zien hoe experts uit acht verschillende Europese landen komen kijken hoe ze het in Zwevegem hebben aangepakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier