Jonge band Billboard mag Marktrock Poperinge openen

Billboard speelt op Marktrock: "We gaan speciaal in afzondering naar zee." (Foto TOGH)
Redactie KW

Met Billboard staat er op zaterdag 25 augustus voor het eerst in negen jaar opnieuw een Poperingse groep op Marktrock Poperinge. Dille, Warre en de twee Seppes zien het alvast zitten. “We gaan zelfs drie dagen op afzondering naar de zee om voor Marktrock te repeteren”, klinkt het bij de tieners.

Billboard is een jonge Poperingse band en bestaat uit Warre Delaplace (18) uit Poperinge (zang, gitaar, keys), Seppe Vanden Broeck (17) uit Reningelst (gitaar/bas) en de tweelingbroers Dille (gitaar) en Seppe Ach (drums), beiden 18, uit Vlamertinge. De jongens hebben net de middelbare school afgemaakt en studeren nu allemaal verder. Seppe Vanden Broeck gaat fotografie studeren, Dille volgt een inleidingsjaar om het jaar erop de richting Mode te kunnen starten, Seppe Ach gaat voor autotechnologie en Warre studeert voor burgerlijk ingenieur.

Anders dan hun jonge leeftijd doet vermoeden, vormt het viertal al relatief lang een band. “Billboard ontstond zo’n 3,5 jaar geleden”, vertelt Warre. “We waren toen pas 15 jaar. Seppe en Dille zaten samen in de klas en ik was bevriend met Seppe. Dat de tweelingbroer van Dille drumde, was handig om een band te vormen. We repeteren bij mij thuis in de Boeschepestraat in Poperinge.”

Aardig palmares

Ondertussen mocht Billboard al enkele mooie optredens op zijn palmares schrijven. Zo waren ze al support voor Daan en Equal Idiots, en mochten ze in de Gentse underground-tempel Kinky Star en op een veelvoud aan festivals spelen. “De Muzikale Dinsdagen in 2016 en het parkconcert deze zomer waren voorlopig onze grootste optredens. Voorlopig, want Marktrock is toch nog iets groter”, zegt Warre.

“Het wordt speciaal voor ons want het is een thuismatch”, pikt Seppe Vanden Broeck in. “Veel van onze vrienden en familieleden zullen komen kijken. Ook tijdens de Parkconcerten herkenden we al veel gezichten in het publiek.” Seppe is trouwens de zoon van Bavo Vanden Broeck, directeur van Festival Dranouter. In 2010 mocht hij met zijn groep Dokter Vroman al eens Marktrock Poperinge openen. “Zo treed ik toch een beetje in zijn voetsporen en zet ik de traditie voort”, lacht Seppe.

“We spelen rockmuziek, maar doordat het soms donker klinkt neigt het wat naar new wave”

Hun muziek omschrijven de jongens als ‘riff-based rock met een snuifje new wave’. “Zelf luister ik veel naar Editors”, zegt Warre. “Seppe is dan weer fan van Arctic Monkeys, terwijl onze drummer het meer heeft voor Nederlandstalige muziek als De Mens en Gorki. We spelen rockmuziek, maar doordat het soms nogal donkerder klinkt neigt het een beetje naar new wave. Al zijn we daar niet bewust mee bezig.”

Met Freddy bracht Billboard in februari al een EP uit. In de videoclip van het nummer speelt Joost Denuwelaere (Bloedend Hart) de titelrol. Ondertussen is de groep volop bezig met het schrijven van nieuwe nummers. “We gaan deze week zelfs drie dagen op afzondering naar zee om te repeteren en nieuwe nummers te schrijven. Hopelijk zorgt de gezonde zeelucht voor inspiratie. De toeschouwers mogen zich dus aan heel wat nieuw materiaal verwachten”, besluit Warre.

(TOGH)

Vijf bands en een dj

Billboard mag om 15.30 uur de aftrap geven van Marktrock Poperinge. Helsinki speelt om 16.50 uur en is de band van Thomas Vanelslander, die jaren sidekick was bij onder meer K’s Choice, Raymond van het Groenewoud, Arno en Gorki. Wie heimwee heeft naar Festival Dranouter moet om 18.15 uur zeker voor het podium staan voor de folkrockband Blunt. Om 20.15 uur is het al tijd voor de headliner Niels Destadsbader. Vorige week won hij voor het tweede jaar op rij Radio 2 Zomerhit met Verover Mij. Daarna kan het feest losbarsten met nog een optreden van coverband The Amazing Flowers (om 22.15 uur) en een set van Q-dj Maarten Vancoillie (om 0.15 uur).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier