Melanie wil élke Harelbekenaar aan het zingen krijgen

Melanie De Bleeckere wil met haar project 'Iedereen Zingt' mensen warm maken: "Naar een project toe werken, verbindt de mensen. Bovendien is het laagdrempelig. Iedereen kan deelnemen." © LLV
Redactie KW

Tussen september en december wil docente Zang en Koor Melanie De Bleeckere, elke Harelbekenaar aan het zingen krijgen met ‘Iedereen zingt!’. Het project moet uitmonden in een warm kerstconcert halfweg december.

‘Iedereen zingt!’ is een project met verschillende koren: een basiskoor, een kinderkoor en een expertkoor. “Het concept is zo opgevat dat iedereen kan deelnemen, ook mensen zonder ervaring. Tijdens de repetities leren deelnemers beter met hun stem omgaan en de basisconcepten van (samen) muziek maken“, duidt Melanie, die beroepshalve zang en koor doceert aan de kunstacademie van Waregem.

De bedoeling is onder meer ook dat ik mensen bijeen krijg, ook eenzame mensen en mensen met weinig contacten. Vooral in november en december de donkere maanden hebben ze dan iets om naar uit te kijken. Ik wil zeker niet betuttelen en ook niet voor datingbureau spelen. Wel een kans bieden. Uit jarenlange ervaring weet ik dat samen zingen en aan een concert werken, iets bijzonders is.”

Laagdrempelig

Hoewel het nog wel eventjes duurt maakt Melanie zich sterk dat het uiteindelijke concert met Kerst een moment wordt om er voor elkaar te zijn. “En met plezier en een warm hart dat uitdragen naar anderen. Misschien doe ik opnieuw iets voor de senioren: hen ook een forum, een podium, geven om in de schijnwerpers te staan. Dat zal afhangen of het project succesvol wordt.”

Het project vindt plaats tussen september en december. “Om de drempel laag te houden is er een basiskoor: iedereen kan deelnemen, deelnemers hebben geen muziekkennis en ervaring nodig“, aldus Melanie. Jonge kinderen zingen in een kinderkoor: ze leren op een speelse manier de verschillende liedjes aan.”

Expertkoor

Tot slot is er een expertkoor: deelnemers met ervaring in koren of vocale ensembles die muziek kunnen lezen. Ze zijn gemotiveerd en hebben tijd om tussen de repetities thuis te oefenen.”

Er zijn, afhankelijk van hoe het vlot, ongeveer acht repetities tussen september en december op vrijdag. In de late namiddag voor de kinderen en ‘s avonds voor het basis- en expertkoor. Deelname kost 55 euro. “Zingen verbindt mensen. Samen zingen smeedt vriendschapsbanden”, besluit Melanie, die master is in zang. Daarnaast deed zij koorervaring op in talloze koren. Zij kan terugblikken op 27 jaar ervaring. Op haar achttiende was ze dirigent bij het Kuurns Gemengd Koor.