Peter Patteeuw is een van de entertainers tijdens de New Year Proms

Peter Patteeuw met zijn bastuba: "Ik entertain graag de mensen." © (Foto SB)
Redactie KW

Dat Peter Patteeuw (48) graag op een podium staat, is algemeen geweten. Al meer dan 35 jaar maakt hij deel uit van de koninklijke harmonie St.-Cecilia en hij heeft beloofd om zaterdag, tijdens de zilveren editie van de New Years Proms, nog eens het muzikale beest in zich los te laten.

Bij deze volbloed Rumbekenaar thuis, is het allemaal muziek dat de klok slaat. Hij is al 20 jaar getrouwd met Petra Rotsaert, die slagwerk én sinds kort opnieuw accordeon speelt. Hun dochters Lisa (17) en Sarah (15) zijn allebei lid van de drumband. Met hun klarinet en dwarsfluit behoren ze tijdens deze jubileumeditie, samen met hun vader tot de 65 muzikanten, die op het podium het beste van zichzelf zullen geven.

“Nadat ik het vierde leerjaar notenleer heb gevolgd, ben ik rond mijn twaalfde tot de harmonie toegetreden”, steekt Peter van wal. “Eerst als klarinettist en al 15 jaar zit ik bij de bastubasectie.”

“Bij het bestuur vervul ik de taak van penningmeester en elk jaar zet ik ook mijn schouders onder de organisatie van de New Year Proms, in samenwerking met de Gezinsbond.”

Bekende vedetten

“Sedert de 15de editie nodigen we elke vijf jaar een bekende muzikale gast uit. Jo Lemaire en Paul Michiels passeerden al de revue. Dit jaar is het de beurt aan Belle Perez. We mochten in december al eens repeteren met haar vaste gitarist en vrijdagavond komt Belle zelf tijdens de generale zingen.” Die gastvedetten zijn telkens een extra muzikale uitdaging”, aldus Peter. “We hebben al flink wat repetities achter de rug en het feit dat er nogal wat mensen met eeuwen ervaring tussen zitten, zorgt ervoor dat we zonder al te veel stress naar dat hoogtepunt kunnen toeleven.”

Peter vindt het moeilijk om het muzikale aspect los te zien van de vriendschap. “Onze harmonie haalt een vrij hoog niveau, maar het samenzijn zelf is minstens even belangrijk. Het blijft tenslotte een hobby. Tijdens gewone repetities zijn er meestal toch 30 à 35 leden aanwezig en dat is bij veel andere harmonieën niet het geval.” Tijdens de jaarlijkse verrassingsuitstap, die door insiders ook als ‘de Lotto-reis’ wordt gezien, ervaren ze telkens weer dat hun harmonie als een hechte vriendengroep samenhangt, waar humor een steeds aanwezige factor is. “Een paar jaar geleden moesten we in een Loppems doolhof onze weg proberen te vinden. Toen iedereen al een half uur terug was en genoot van een natje en een droogje, was onze secretaris en trompettist, Frans Leflere, nog duchtig op zoek naar de uitgang”, schatert Peter. “Die anekdote krijgt onze Frans nog jaarlijks door zijn neus geboord.”

Podiumbeest

Peter was jarenlang DJ bij de toenmalige vrije radio Merlijn die later MWRO werd. “Jaarlijks was er een vedettenparade in de grote tent en toen mocht ik steevast ook een paar nummers brengen. Daar heb ik de smaak van het zingen te pakken gekregen. Ik sta graag op een podium en vind het zalig om mensen te entertainen”, klinkt het geestdriftig. “Zo’n 20 jaar geleden heb ik nog deelgenomen aan de Soundmixshow. Toen trad ik op met ‘k Heb je lief, een nummer van Paul de Leeuw. Zaterdagavond zal het er iets heviger aan toe gaan”, licht Peter grinnikend een tipje van de sluier op. “Naast de bekende ouverture van Carmen staat er ook een foute medley op ons jubileumprogramma met een polonaise, waarmee we hopen de zaal volledig uit zijn dak te laten gaan.”

New Years Proms op 20 januari om 19.30 uur in TC Rista. Tickets kosten 20 euro. Alle info: www.harmonierumbeke.be.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier