Stad Brugge investeert 2,5 miljoen euro voor opslag historische erfgoedstukken

© MM
Redactie KW

De stad Brugge investeert ruim 2,5 miljoen euro in de aankoop van een loods langs de Kleine Pathoekeweg voor de opslag van museum- en erfgoedstukken.

Concreet gaat het om diverse stukken zoals het paviljoen van de Japanse architect Toyo Ito dat eerder op de Burg stond en een waardevolle collectie koetsen. De loods zelf deed jarenlang dienst voor het voormalig kaarsenbedrijf Hautekiet. Het bedrijf is failliet en het stadsbestuur vond nu een overeenkomst met de eigenaar voor de aankoop van het gebouw. “Musea Brugge kampt al decennialang met een gebrek aan kwalitatieve opslagruimtes voor haar waardevolle erfgoed- en archeologiecollecties“, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). “De loods maakt het door de grote oppervlakte ervan mogelijk dat ook buurgemeentes van Brugge er gebruik van kunnen maken. Hier kan alles veilig en adequaat opgeslagen worden. De Brugse musea hebben lang gesmeekt voor adequate ruimte voor kunstdepots. Met de aankoop hebben we nu een geschikt gebouw gevonden.”

Musea Brugge reageert enthousiast op de aankoop. “We zijn bijzonder blij dat met de aankoop de mogelijkheid wordt geschept om een duurzame, verantwoorde en veilige opslag van kostbare en historische objecten mogelijk te maken”, zegt voorzitter Till-Holger Borchert. De Brugse kunstschatten liggen nu onder meer in de Pakhuizen en in een ruimte achter het Groeningemuseum. Dat museum zal in de toekomst kunnen uitbreiden, omdat de stockruimte naar de nieuwe loods verhuist. In totaal gaat het zeker om 150.000 kunststukken die nu vaak in slechte omstandigheden bewaard worden.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier