VIDEO Cultuurseizoen feestelijk geopend in Kortrijk

Er was veel belangstelling voor de opening. © Kurt De Schuytener
Redactie KW

Vrijdag werd het nieuwe cultuurseizoen van Schouwburg Kortrijk feestelijk op gang getrokken. De nieuwe directeur Alexander Ververken gaf er zijn maidenspeech.

Het openingsfeest werd ingezet met een drankje en hapje in de foyer. Behalve enkele tientallen cultuurliefhebbers tekenden ook enkele opmerkelijke gasten present: het echtpaar Marleen Thiers en Sigiswald Kuijken van het Kuijken Strijkkwartet en Paul De Marez, directeur van de schouwburg van 1978 tot 1995. Ook Tom Lesaffer, zus Vera Lesaffer en Toms vrouw Kathy De Keukeleire wilden erbij zijn. Zij komen al jaren naar Schouwburg Kortrijk. “Cultuur boeit ons, maar het is soms een beetje zoeken in het ruime aanbod. Je moet soms ook zeer snel zijn om kaarten te bestellen. We gaan ook naar Harelbeke en Gent. We vergelijken graag“, vertellen Vera en Tom.

“Persoonlijk vind ik het aanbod dit jaar iets minder in Schouwburg Kortrijk. De deelgemeenten of kleine gemeenten hebben soms niet of soms wel een beter aanbod”, aldus Kathy.

Tom Lesaffer, zus Vera Lesaffer en Toms vrouw Kathy De Keukeleire.
Tom Lesaffer, zus Vera Lesaffer en Toms vrouw Kathy De Keukeleire.© Kurt De Schuytener

Tijdens de receptie werd afscheid genomen van dienstdoend directeur Nils Vanantwerpen, die dat anderhalf jaar voortreffelijk deed volgens Liesbet Maddens, voorzitter van de raad van bestuur van de schouwburg. “Ik heb dat zeer graag gedaan. Het is opvallend welke drive hier in het huis aanwezig is, dit samen met een groeiende samenwerking”, aldus Nils, die de nieuwe directeur Alexander Ververken mocht aankondigen.

“We willen een huis in de stad zijn, maar tegelijkertijd de stad in ons huis ontvangen”

“Men had me gezegd dat Schouwburg Kortrijk één grote familie was. Welnu, dat is zo. Al na de eerste dag voelde ik mij hier thuis. Het huis straalt hartverwarmende energie uit“, zegt Alexander, die van Engie Electrabel komt. “Bij mijn terugkeer naar Kortrijk viel de metamorfose van de stad op. Dat werkt inspirerend en cultuur is daar een belangrijke schakel in. Cultuur is een gedroomde manier om mensen bij elkaar te brengen.Met Schouwburg Kortrijk willen we een huis in de stad zijn, maar tegelijkertijd de stad in ons huis ontvangen.”

Zo kondigde de directeur het project ‘Grondwerk’ van Lucinda Ra aan, dat in februari plaatsvindt. “Dat is een organisatie van Schouwburg Kortrijk, Kunstencentrum BUDA en de Unie der Zorgelozen, waarin we in een 72 uur durend ateliersamen met artiesten en het publiek en inwoners op zoek gaan naar wat een sociale stad zou kunnen zijn.”

Wim Opbrouck trok het weekend op gang samen met zijn kompaan Wilfried de Jong in ‘We Free Kings’, waar ze zoeken naar de betekenis van vrijheid in een steeds enger wordende wereld. “Ik hoop dat jullie allemaal de vrijheid vinden in onze Schouwburg“, besluit directeur Alexander Ververken. Zondag ‘fietst’ Schouwburg Kortrijk mee met de Autovrije Zondag. “Op het plein kan je genieten van een drankje, muziek en veel kinderanimatie”, zegt communicatieverantwoordelijke Dries Vanrobaeys.

(Tekst Peter Van Herzeele/foto’s en video Kurt De Schuytener)

https://www.youtube.com/watch?v=hPhf24F4rT4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier