West-Vlamingen boven! Lloyd ontmaskert Pieter als De Mol!

Bert Vanden Berghe

Het zit er op. Na een wekenlange zoektocht naar De Mol, kregen we in een zinderende finale op Vier de verrassende ontknoping te zien. Priester Pieter uit Assebroek hield iedereen voor de gek en speelde zijn rol als saboteur voortreffelijk. De Avelgemse student Lloyd kon hem ontmaskeren en dat leverde hem 27.665 euro op. “Deze reeks was één immense mindfuck.”

In de aflevering is het niet te zien, maar voor de Gentse Bahador was het achteraf stevig slikken, toen hij zag hoe zijn goeie vriend Lloyd met de groepspot ging lopen. “Maar eerlijk, mijn droomfinale was met Pieter en Lloyd, en daar was ik al heel blij mee. Ik heb er mij intussen al kunnen overzetten”, aldus Baha. “Ik gun het Lloyd absoluut. Maar als ik hem tegenkom in Gent, gaat hij wel mogen trakteren.(lacht)

“Op twee seconden tijd zag ik die hele maand voorbijflitsen… wow”

Lloyd kon dan ook zijn geluk niet op toen het licht op hem scheen in de nagelbijtende finale en het bleek dat hij gewonnen had. “Echt, dat was ongetwijfeld het zotste van dit hele avontuur. Niet zozeer omdat ik gewonnen had, maar omdat ik op dat moment besefte: ‘shit, dit is allemaal echt’. Dan zag ik op twee seconden tijd die hele maand voorbijflitsen en wat we allemaal gedaan hebben. Winnen, dat was echt de kers op de taart. Want het was een immense mindfuck van de eerste tot de allerlaatste minuut.”

West-Vlamingen boven! Lloyd ontmaskert Pieter als De Mol!

Wanneer wist je dat het Pieter was?

“Ik was het pas zeker toen hij door die rook naar voren trad. Echt. Want ik was het nooit honderd procent zeker. Ik begon hem redelijk vroeg te verdenken, maar waarom ik hem precies verdacht, zie je in de aflevering volgende week.”

https://www.youtube.com/watch?v=NJY1GW7jgKU

Waar waren de reacties het heftigst? In Avelgem of Gent?

“In Avelgem ging dat, omdat iedereen daar elkaar kent. Maar in Gent buitenkomen was echt absurd bij momenten. Altijd stond er wel een camera op mij gericht, of iemand die keihard ‘Mol!’ riep van aan de overkant van de straat. Maar dat moet je er bij pakken, al die aandacht. Maar ze waren heel vriendelijk en er zijn ergere dingen dan dat. Ik ben vooral heel content dat ik het eindelijk mag zeggen, al doet het nog altijd raar. Ik durf het zelfs nu nog niet uitspreken. Het is zalig, echt zalig!”

West-Vlamingen boven! Lloyd ontmaskert Pieter als De Mol!

Net als het winnen van zo’n stevig bedrag. Al een idee wat je er mee gaat doen?

“Een grote jacuzzi kopen, daar allemaal dure flessen champagne in kappen en er dan gaan in zitten. (lacht) Nee, serieus, ik had het al beloofd in de uitzending, dat ik een deel zou teruggeven aan het goede doel van Casa Hogar, en dat ga ik ook doen. Voor de rest vind ik het een geweldig excuus om nog eens een feestje te bouwen met de crew en de medekandidaten. Zij hebben immers ook meegeholpen om die pot te spijzen. (lacht) En voor de rest: een reisje, denk ik, en de rest aan de kant zetten. Wat moet je anders doen als 21-jarige student?”

“Ik ga een grote jacuzzi kopen en daar dure champagne in kappen”

Speaking of which: hoe gaat het met je studies?

“Euhm, volgende vraag. (lacht) Nee, ça va nog. Ik had het wat ingepland dat het wat hectisch zou zijn, nu. Ik zal niet zeggen dat er geen herexamen zit aan te komen, maar ik heb het toch zoveel mogelijk proberen te beperken.”

West-Vlamingen boven! Lloyd ontmaskert Pieter als De Mol!

En heeft het programma je geen lief opgeleverd?

“Euh, niet daardoor, maar ik heb intussen wel een vriendin, ja.”

Pieter hield er – logischerwijze – geen lief aan over, maar hij ontpopte zich met alle gemak tot de meest geweldige priester van Vlaanderen. Zijn deelname was al van de eerste minuut veelbesproken, want alhoewel de jonge priester – met onder meer de lancering van de churchfie – op een moderne en sympathieke manier het geloof naar buiten draagt, was zijn deelname zelden gezien.

West-Vlamingen boven! Lloyd ontmaskert Pieter als De Mol!

Dat hij uiteindelijk ook De Mol bleek te zijn, was een gedurfde zet van de makers. Maar ook van Pieter, die zonder twijfelen toehapte. “Ik heb echt niet getwijfeld, nee. Ik heb nog de periode meegemaakt van de eerste reeksen als jonge gast. En dan zit je daarnaar te kijken en denk je: ooit wil ik dat ook doen. En een keer dat je weet dat je mee mag én dat die vraag komt om de rol der rollen te spelen, dan zou je moeten dom zijn om neen te zeggen.”

“Als je de vraag krijgt om de rol der rol te spelen, dan zou je moeten dom zijn om neen te zeggen”

Maar je moest wel met veel factoren rekening houden.

“De makers van De Mol zijn geniaal. Zowel in de voorbereiding als in het programma ben ik enorm goed gecoacht geweest. Daardoor stond ik ook iets steviger in mijn schoenen op het moment dat ik het moest gaan doen.”

West-Vlamingen boven! Lloyd ontmaskert Pieter als De Mol!

Was er geen moment waar je dacht: nu val ik door de mand?

“Dat dacht ik soms bij kleine dingen, die achteraf eigenlijk totaal niet belangrijk bleken. Maar uiteindelijk is dat wel de spanning die je nodig hebt om scherp te blijven. Wat ik niet verwacht had? Ik ben veel minder sportief dan ik dacht. En minder stoer ook, zeker toen ik die opdrachten moest doen. Maar ik had nooit durven denken dat ik bovenop een rijdende auto zou zitten of als worstelaar in een ring zou moeten stappen. Ik heb hele zotte dingen gedaan, maar het was heel geweldig.”

West-Vlamingen boven! Lloyd ontmaskert Pieter als De Mol!

En na je thuiskomst, wat was toen het meest gekke?

“Dat hele verhaal. Dat alles gelukt is, of toch zo goed als. En dat het voor pers en publiek spannend is gebleven tot op het einde. En ik ben ook content dat het afgelopen is, want ik heb heel wat goeie maten geld zien verliezen de afgelopen weken. Elke week zeiden ze: ‘man, we zien het aan je gezicht, deze week vlieg je er uit’. Ik had echt goesting om te zeggen dat ze daarmee moesten stoppen, dus ik ben hen wel een paar excuses verschuldigd.” (lacht)

“Ik heb heel wat goeie vrienden geld zien verliezen”

Ook presentator Gilles blikt meer dan tevreden terug op de reeks en dé Mol. “Pieter heeft zijn rol onwaarschijnlijk goed gespeeld. We waren echt onder de indruk hoe hij dat heeft gedaan. Met humor, flair… zeer indrukwekkend allemaal.”

West-Vlamingen boven! Lloyd ontmaskert Pieter als De Mol!

Hoe vergelijk je het met de vorige Mollen?

“Je mag Mollen of mollenreeksen nooit vergelijken. Dat zijn als je kinderen en dat mag je niet doen, of daar komen problemen van. (lacht) De universele waarheid is dat de Mol zo dicht mogelijk bij de waarheid moet… liegen. En dan moet hij zoveel mogelijk zichzelf blijven, zonder dat zijn omgeving argwaan krijgt. En waarom we hem kozen als Mol? Dat is en blijft een geheim. Ik kan u wel zeggen dat we heel, héél blij waren met de keuze, omdat hij ons heel vaak paf deed staan.”

Wat heeft je het meest verrast aan Pieter?

“Pieter is een toffe, vlotte, joviale gast, en eigenlijk al een uniek profiel op zich. En we wisten ook dat we een hele plezante persoon zouden mee hebben tot op het einde van de reis. Wat me het meest heeft verrast? Dat zie je volgende week in de allerlaatste aflevering. En zonder in detail te treden: de manier waarop hij zijn rol als mol heeft ingevuld: waw!”

(Bert Vanden Berghe/video Lieven Mathys)