Gedeelde kennis is dubbele kracht

© MVM
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Afgelopen weekend werd de nieuwe co-creatiehub Hangar K op Kortrijk Weide officieel geopend. Onze Mieke Verhelle was erbij en kijkt bewonderend naar het start up-pareltje. “Er is een enorme stap gezet om van Kortrijk een technologisch kenniscentrum te maken. Nu pas begint het echte werk.”

“Dit is de grootste realisatie van de huidige bestuursploeg.” Het was een stelling van een politieke opponent van die huidige bestuursploeg. Dit, dat is Hangar K. In de vroegere NMBS-loods zitten jonge en ervaren ondernemers samen, terwijl studenten op elk moment kunnen binnenlopen. Ze werken aan de technologie van de toekomst. Digitalisering voor de maakindustrie, voor de zorgsector, de gaming industrie en het onderwijs.

Het concept is simpel. Zet al die slimme techneuten samen en je krijgt nog slimmere technologie. Van digitalisering tot artificiële intelligentie. Jonge bedrijven hebben de flexibiliteit om te experimenteren. Ervaren ondernemers waarschuwen voor valkuilen. Studenten werken aan onderzoeken die nauw aansluiten bij de noden van de industrie en worden potentiële werknemers. Op die manier is een belangrijke stap gezet om de kennisvlucht uit onze provincie tegen te houden. Nog te veel slimme mensen zoeken immers hun heil buiten onze provinciegrenzen. Gent is niet voor niets de 65ste West-Vlaamse stad.

De openheid van Hangar K nodigt de gebruikers uit om zelf open te zijn

De manier waarop Hangar K is ingericht, is bijzonder slim aangepakt. Door de eigenheid van het gebouw is er veel lichtinval. Doorheen het hele gebouw staat transparantie – met veel glas – centraal. En achter elke hoek nodigt een aangename zithoek met scherm of bord uit om te overleggen. De openheid van het gebouw nodigt de gebruikers uit om zelf open te zijn. De tijd van goed bewaarde bedrijfsgeheimen is voorbij. Gedeelde kennis is dubbele kracht.

Het is de hoop van de ceo Piet Verhoeve dat alle starters binnen vijf jaar te groot geworden zijn om nog in Hangar K te huizen. Na die periode zijn die bedrijven dan wel voldoende verankerd in onze regio om er ook te blijven. Het is dus tijd om ook voor die middelgrote ondernemingen faciliteiten in en rond de stad te voorzien. Er is een enorme stap gezet om van Kortrijk een technologisch kenniscentrum te maken. Nu pas begint het echte werk, net als voor die bedrijven in Hangar K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier