“Meer West-Vlamingen naar het hoger onderwijs”

Foto SB © STEFAAN BEEL
Redactie KW

“De belangrijkste uitdaging is om nog meer West-Vlaamse jongeren aan het hoger onderwijs te laten deelnemen.” Dat zeiden vier topmensen van het West-Vlaamse hoger onderwijs op een ontbijtgesprek bij Voka.

KW nodigde voor het magazine KW Werken van deze week rector Piet Desmet van de Kulak, UGent-ambassadeur voor West-Vlaanderen professor Carl Devos, algemeen directeur Joris Hindryckx van hogeschool Vives en algemeen directeur Lode De Geyter van hogeschool West-Vlaanderen Howest uit voor een gesprek over troeven van en uitdagingen voor het hoger onderwijs in onze provincie.

Niet toevallig vond het gesprek plaats bij Voka West-Vlaanderen, dat ons ruimte én een stevig ontbijt serveerde. De ondernemersorganisatie dringt er al ruime tijd op aan de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het hoger onderwijs te stimuleren.

Hogere score

West-Vlaamse studenten scoren beter dan studenten uit andere provincies in het hoger onderwijs. De slaagkansen van West-Vlamingen zijn immers hoger. Maar het panel waarschuwt. “Onze studenten zijn voorzichtiger in hun studiekeuzes,” luidde het aan de onderwijstafel. “West-Vlamingen willen niet mislukken. Dat zit erin gebakken. Ze kiezen voor zekerheid en volgen een richting waarin ze van zichzelf zeker zijn dat ze die aankunnen,” zegt Joris Hindryckx van Vives.

Rector Piet Desmet: “Vergeet niet dat wij een bijzonder hoge kwaliteit aan uitstroom hebben uit het secundair onderwijs in West-Vlaanderen. Dé vraag is: krijgen onze jongeren een voldoende ruim aanbod aan hoger onderwijs hier en kennen zij dat aanbod voldoende? Er is zeker nood aan meer communicatie, onder andere over schakelprogramma’s tussen hogescholen en universiteiten en omgekeerd.”

“Een te groot potentieel aan jong talent blijft onbenut in West-Vlaanderen”

Professor Carl Devos: “Heel wat factoren spelen mee voor die brain drain van talentvolle jongeren naar andere provincies. Daar kunnen wij, vanuit de universiteiten en hogescholen niet meteen veel aan doen. Maar wat we wel kunnen is de krachten bundelen en ervoor zorgen dat er geen potentieel aan jongeren onbenut blijft voor ons hoger onderwijs. Dat is niet goed voor hen en dat is al even nefast voor de samenleving waarin zij later terecht komen.”

Krachten bundelen betekent niet noodzakelijk naar nog grotere hogescholen. Lode De Geyter: “Die grotere entiteiten geven ons natuurlijk wel meer slagkracht. Maar de kleinere scholen blijven noodzakelijk: zij kunnen sneller anticiperen op wijzigingen in onze samenleving.”

Over de onderlinge concurrentie in het hoger onderwijs die door de overheid wordt aangewakkerd, over investeringen in onderzoek en over de gevolgen van de denataliteit in onze provincie voor het hoger onderwijs: lees KW Werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier