Rechter is duidelijk: Kortrijkse Groothandelsmarkt moet in Heule blijven

De groothandelaars kregen gelijk van de vrederechter. © a-OV
Redactie KW

De handelaars moeten altijd toegang hebben tot hun magazijnen als er op Vier Linden een groothandelsmarkt plaatsvindt. Dat heeft de vrederechter beslist. Stad Kortrijk blijft van plan de markt te verplaatsen en laat de ombudsman verder bemiddelen.

We schrijven juli vorig jaar: de handelaars van de Kortrijkse Groothandelsmarkt (KGM) krijgen een brief in de bus van stad Kortrijk. Daarin staat vermeld dat de markthal vanaf 1 augustus 2018 niet meer beschikbaar zal zijn voor hen. Het stadsbestuur wil daar namelijk de groendienst en de vuilniswagens onderbrengen. Het zet de groothandelaars ertoe aan om na een mislukt overleg met stad Kortrijk naar het vredegerecht te stappen.

Op 17 december velde de vrederechter een tussenvonnis. Over de afschaffing van de Kortrijkse Groothandelsmarkt op de site-Vier Linden stelde vrederechter Goedele Vandenbulcke dat ze niet bevoegd was. Over de erfdienstbaarheid sprak ze zich wel uit: die bleef gelden.

“De vrederechter heeft nu een definitief vonnis geveld”, aldus meester Jan Leuridan. Hij vertegenwoordigt de groothandelaars. “Daarin wordt bevestigd wat er in het tussenvonnis staat: stad Kortrijk mag de opening van de magazijnen naar de markthal niet afsluiten met een muur. Daarnaast moeten de handelaars toegang krijgen tot de markthal op de dagen en uren dat stad Kortrijk de groothandelsmarkt organiseert.”

Hoger beroep?

Het stadsbestuur lijkt daarmee toch aan zet, want het kan beslissen om de markt niet meer te organiseren. Jan Leuridan: “Daarmee ga ik niet akkoord. Het aantal markten per jaar mag niet tot nul worden herleid. Al besef ik wel dat er een bepaalde marge op zit.” Met andere woorden: volgens het vonnis kan stad Kortrijk zowel het aantal marktdagen als de uren (drastisch) verminderen.

Oppositieleden en Heulenaars Pieter Soens (CD&V) en Matti Vandemaele (Groen) vinden het vonnis hét moment voor het stadsbestuur om de klok terug te draaien. “We roepen op om de KGM tóch op de site-Vier Linden te houden”, stellen ze. “Het is ook een kans om samen met de groothandelaars te bekijken hoe de groothandelsmarkt kan worden versterkt.”

“In elk geval hopen we dat stad Kortrijk niet in hoger beroep gaat. Want dat arrest zal pas na 1 augustus vallen, de datum waarop het stadsbestuur de KGM op Vier Linden wil sluiten.”

Ombudsman

Meester Leuridan beseft ook dat er een hoger beroep kan volgen. “Ik heb het gevraagd aan mijn collega die stad Kortrijk vertegenwoordigt, maar kreeg nog geen antwoord. De vrederechter sprak zich bovendien niet uit over de vraag van de groothandelaars om stad Kortrijk te verbieden de markt op Vier Linden af te schaffen. Ze zei dat ze niet bevoegd was. Vreemd is wel dat ze daarbij niet heeft doorverwezen naar de rechtbank die wel bevoegd is.”

Bij stad Kortrijk zelf is men niet onder de indruk. “Voor ons verandert er niks, noch juridisch noch praktisch“, is te horen op het kabinet van schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). “Het is en blijft onze wens om de Kortrijkse Groothandelsmarkt in Kortrijk te behouden en we hebben hiervoor een alternatieve locatie in petto. Maar wij laten zoals afgesproken de bemiddelaar onafhankelijk en vrij zijn werk doen.” Die alternatieve locatie is zo goed als zeker de site-Van Marcke in de Engelse Wandeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier