Mooimaker Anja lanceert oproep voor grootscheepse opruimactie

Anja Van Massenhove langs de beek in de Kleine Marktstraat. © EDB
Redactie KW

Anja Vanmassenhove schuimt heel Marke af om het dorp proper te maken. Onlangs lanceerde ze een oproep voor een grootscheepse opruimactie. Ze wordt hierin gesteund door de gebiedswerking van stad Kortrijk.

Anja Vanmassenhove werkt halftijds bij basisschool Het Open Groene in Marke, waar ze Engels geeft aan onder meer de kleutertjes. Tijdens wandelingen met haar hond ondervond ze dat er heel wat afval in het groen gegooid wordt. In de afvalkrant las ze dat er een opleiding tot ‘mooimaker’ en ‘glasbolmeter’ kon gevolgd worden. Ze volgde de twee avonden opleiding en minstens één keer per maand engageert ze zich om een aantal plaatsen in Marke zoveel mogelijk afvalvrij te maken. Als glasbolmeter spreekt ze aan glasbollen soms mensen aan, die hun flessen of ander afval naast de glasbol plaatsen.

Wel duizend blikjes

Nu krijgt Anja afvalzakken van Imog. Ze is heel wat uren in de weer om afval te ruimen. “Als ik het Doenaertpad doe, ben ik vier tot vijf uur bezig, langs de Markebeke tot aan de Kalvariestraat duurt ook een uur. De Markebeke-, Druart-, Dorreberk- en Leerbergestraat nemen anderhalf uur in beslag voor pmd alleen. Dan doe ik nog eens een uur extra voor het andere afval.” In de Kleine Marktstraat vond Anja nog fietsen en bromfietsen in de beek en zelfs al een autoband. Het ergste vuil dat ze ooit vond was een hele zak bierblikjes in een zak op een bank. “Daar zat zelfs een condoom tussen”, walgt Anja.

Anja Van Massenhove in de struiken voor de verblijfshoeve, waar wel duizend blikjes tussen liggen.
Anja Van Massenhove in de struiken voor de verblijfshoeve, waar wel duizend blikjes tussen liggen.© EDB

Waar er heel veel afval ligt is tussen de prikkende struiken voor de verblijfshoeve. “Daar gooien de gebruikers van de hoeve gewoon hun blikjes in. Er liggen er wel duizend, maar je kan er heel moeilijk bij.”

Grootse opruimactie

“Het meest lastig om op te rapen zijn sigarettenpeuken. Die kan je niet goed vastnemen, en met een grijper om afval op te rapen krijg je ze niet mee. Soms helpt het als ik dingen opraap, terwijl er sluikstorters in de buurt zijn, maar sommigen trekken zich daar ook niets van aan.”

Anja ondervindt dat er nog ‘s zomers nog meer afval ligt dan in de winter. “Het moet vooral van voorbijgangers komen, die hun blikjes en ander afval tijdens het fietsen of wandelen gewoon weggooien .”

Ze wil nu, samen met de gebiedswerking, een grote opruimactie organiseren. “Dat moet goed voorbereid worden, er moeten voldoende vuilniszakken zijn en er zal soep gemaakt worden voor de vrijwilligers. In afwachting van deze actie, waarvoor de datum nog niet gekend is, zal Anja op vrijdag 26 januari, met enkele klassen van haar school Het Open Groene, alvast een deel van Marke mooi maken . (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier