VIDEO In Blankenberge jagen ze met drones op meeuwen

V.l.n.r.: Milieuambtenaar Alain Mengé, burgemeester Ivan De Clerck, Gauthier Bouche van EagleFlight Drone en Pieter Colla van Galluvet. © WK
Redactie KW

Als alles goed gaat mag EagleFlight Drone, het bedrijfje van Blankenbergenaar Gauthier Bouche, binnenkort als eerste dronepiloot de jacht op de meeuwen openen aan onze kust. Dinsdagvoormiddag vond voor het stadhuis een proefvlucht plaats met een drone.

Burgemeester Ivan De Clerck is de meeuwenoverlast in zijn stad grondig beu. “Meeuwen worden niet voor niks ‘de ratten van de zee’ genoemd: ze pikken vuilniszakken kapot, poepen je auto helemaal onder en kunnen op de koop toe behoorlijk agressief worden als ze niet gauw genoeg eten vinden”, zegt hij. “Om nog maar te zwijgen van dat gekrijs van ‘s morgens vroeg…”

Het stadsbestuur wil dan ook een versnelling hoger te schakelen in de strijd tegen de meeuwenoverlast. “Vorig jaar zijn er ongeveer 85 nesten gedetecteerd en werden er 250 eieren geschud of geprikt. Dat is een enorme stijging in vergelijking met enkele jaren geleden“, zegt milieuambtenaar Alain Mengé. “Daarom willen we dus met behulp van die drones de strijd ook verder intensiveren om zoveel mogelijk nesten te kunnen detecteren. En wat de inzet van anticonceptiva betreft: ik ben overtuigd dat we het probleem daarmee gerichter kunnen aanpakken“, aldus nog De Clerck.

Het kostenplaatje voor die nieuwe aanpak valt volgens de burgemeester alvast goed mee. “Alles samen komen we dan aan ongeveer 7.000 euro.”

Inbreuken op de privacy

Blankenberge wil wel graag nog dit jaar een bescheiden proefproject opstarten. “Uiteraard binnen de perken van wat praktisch en juridisch haalbaar is. Zo riep de aanpak met de drones bijvoorbeeld ook vragen op omtrent de privacy. Mensen die zo’n drone niet boven hun dak willen, gaan we natuurlijk niet verplichten”, zegt de burgemeester daarover.

“De firma zal er overigens zelf alles aan doen om inbreuken op de privacy te vermijden, anders lopen we het risico dat ze hun erkenning kwijtspelen.”

(Video WK)

https://www.youtube.com/watch?v=6JDrm8ZMujs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier