Clarebout Potatoes krijgt boete voor dodelijk arbeidsongeval

De rechter vond de feiten bewezen en veroordeelde het bedrijf tot een boete van 25.200 euro. © a-EF
Redactie KW

Het bedrijf Clarebout Potatoes uit Nieuwkerke werd door de Ieperse rechter een boete opgelegd van 25.200 euro na een dodelijk arbeidsongeval.

Een Franse vrouw van 29 liet in april 2016 het leven in de productie-eenheid van Clarebout Potatoes in Nieuwkerke. Het ongeluk gebeurde op een plek waar twee transportbanden voor frieten elkaar kruisten. Het was de taak van de vrouw om de slechte frieten eruit te halen. Ze werd dood aangetroffen door collega’s. Volgens de arbeidsauditeur was haar kledij vastgeraakt in een transportband. Blijkbaar stond de vrouw op een onstabiele ondergrond en waren er gevaarlijke elementen aan de machine niet afgeschermd. Ook werden er nog andere overtredingen vastgesteld.

De verdediging legde de schuld van het ongeval bij het slachtoffer. Ze droeg een sjaal, terwijl dat niet mocht, en die zou als eerste in de machine zijn getrokken. De openbare aanklager merkte wel op dat de vrouw op het moment van de feiten haar sjaal onder haar kledij droeg, en niet boven haar kledij. De rechter vond de feiten bewezen en veroordeelde het bedrijf tot een boete van 25.200 euro, waarvan de helft met uitstel.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier