Actiecomité protesteert tegen parking Katelijnebrug in Brugge

De vzw Groen roept de stad op niet over te gaan tot het kappen van de wilgen en de plannen voor een nieuwe parking te herzien. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Er loopt momenteel een petitie tegen de aanleg van een randparking voor 450 wagens aan de Katelijnepoort. Zondag organiseren de buurtbewoners een burgerprotest. “Een parking op die plaats is verkeerstechnisch onverantwoord, maar ook lelijk en ongezond”, luidt het bij het actiecomité.

De stad Brugge heeft plannen om op een stuk grasland nabij de Katelijnepoort een randparking voor 450 wagens aan te leggen. Buurtbewoners gaan rond met een petitie tegen die plannen en organiseren op zondag 21 januari om 11 uur ter plekke een burgerprotest.

“Beschermd door natuurwetgeving”

De vzw Groen roept de stad op niet over te gaan tot het kappen van de wilgen en de plannen voor een nieuwe parking tussen het kanaal Brugge-Gent, het Zuidervaartje en de Katelijnebrug te herzien. “Op de Geopunt-kaart wordt de site gecatalogeerd als historisch permanent grasland, beschermd door de natuurwetgeving”, haalt woordvoerder Eric Vereecke aan.

“Verkeertechnisch onverantwoord”

“Het inrichten van een parking op die plaats is verkeerstechnisch onverantwoord. Verkeer van en naar de parking zal in conflict komen met het drukke verkeer op de Baron Ruzettelaan. Er wordt een onveilige situatie in de hand gewerkt. Een bijkomende parking aldaar is lelijk en ongezond. Het aantrekkelijk groene karakter van deze open ruimte wordt grondig verstoord en de luchtvervuiling neemt toe. Er zijn tal van betere alternatieven: opwaarderen van de parking in Steenbrugge door inschakeling van frequente shuttle-busjes, een verdiep op de stationsparking, een ondergrondse parking op het kanaaleiland of op het Bargeplein.”