Marijke Ostyn stapt uit fractie N-VA Harelbeke

© FOTO LOO
Redactie KW

Gemeenteraadslid Marijke Ostyn stapt uit de fractie van N-VA en zetelt in het vervolg als onafhankelijk raadslid in de gemeenteraad. Dit maakte ze bekend op de laatste gemeenteraadszitting.

Marijke Ostyn (62) behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 605 voorkeurstemmen. Zij kreeg echter geen schepenambt in de onuitgegeven coalitie SP.A/Groen, Open VLD en N-VA. Annick Vandebuerie, Jacques Maelfait en Eddy Glorieux werden wel schepen met respectievelijk 618, 552 en 325 stemmen achter hun naam. Dit zorgde voor enig ongenoegen bij Marijke. “Ik voel mij bedrogen en mijn kiezers ook. Waarschijnlijk waren de posten als schepen – bij eventuele deelname aan een coalitie – al op voorhand verdeeld door het N-VA bestuur. Zoiets had ik echt niet verwacht van een partij als N-VA. Ik heb zelfs even overwogen om onafhankelijk te worden”, liet Marijke toen in onze krant optekenen.

Ik ben zo blij uiteindelijk de stap te hebben gezet

Nu is het opnieuw koekenbak. “Ook bij de volgende verkiezingen krijg ik geen kansen bij N-VA Harelbeke. De uitleg van voorzitter Filip Vandeputte is ‘dat ik niet goed in de groep lig’. Vandaag zie ik dat eerder als een compliment. Omwille van de vele mensen die in mij hun vertrouwen hadden gesteld, ben ik zo lang op post gebleven. Maar met het vooruitzicht op de verkiezingen in oktober, wil ik niet langer de schijn ophouden nog tot die groep te behoren”, duidt Marijke. “Ik kies er voor om – in alle vrijheid – als zelfstandig raadslid verder te zetelen, zowel in de gemeenteraad, als in de OCMW-raad. Als ik mensen kan helpen, dan blijven ze meer dan ooit welkom.”

Veel meer woorden wil Marijke er niet aan vuil maken. “De helft van Harelbeke weet dat ik nooit gerespecteerd ben geweest in die partij en dat ze enkel mijn stemmen nodig hadden. Veel mensen hadden mij dit al lang aangeraden. Ik ben zo blij uiteindelijk de stap te hebben gezet”, besluit Marijke. Voorzitter Filip Vandeputte vindt het jammer dat Marijke opstapt. “Zij stelde enkele voorwaarden waar we ons niet konden in vinden: onder meer een plaats als schepen en een hoge plaats op de verkiezingslijst.”

Marijke Ostyn weet nog niet of en op welke lijst ze eventueel opkomt in oktober.

(PVH/foto LOO)