N-VA Houthulst: “Nieuwe sporthal kost 58 miljoen euro te veel”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

N-VA Houthulst is niet gerust over de publiek-private samenwerking met ION voor de uitbreiding van de sportinfrastructuur. De partij vreest dat Houthulst maar liefst 58 miljoen euro meer zal betalen dan wanneer ze het in eigen beheer zou doen.

Op de gemeenteraad in Houthulst van dinsdagavond had oppositiepartij N-VA vragen bij een nieuw voorstel van ION, een projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder die als enige intekende in de concurrentiedialoog. Tijdens een extra gemeenteraad in juli was er al een toelichting geweest over deze publiek-private samenwerking.

Wij vragen ons af wiens belangen hier gediend worden in deze PPS-constructie

Maar toen was schepen Joris Hindryckx (CD&V) redelijk vaag over de financiering van de investeringen. Dinsdagavond had Kristof Vande Moortel (N-VA) echter de cijfers tegen het licht gehouden. “Eerst en vooral willen wij hier nogmaals duidelijk stellen: N-VA Houthulst is voorstander van een uitbreiding van de sportinfrastructuur in Houthulst. En wij kunnen ons zelfs goed vinden in het voorgestelde bouwontwerp”, zei Kristof Vande Moortel. “Maar de financiële constructie die hiervoor wordt opgezet, keurt N-VA Houthulst volledig af. Wij vragen ons af wiens belangen hier gediend worden in deze PPS-constructie. Eigenlijk gaat het om een investering van minder dan 10 miljoen euro. Dat de gemeente hiervoor dan gedurende 54 jaar in totaal meer dan 73 miljoen euro moet betalen aan de groep ION, is hallucinant. Een investering van 10 miljoen euro kan in 30 jaar aan een bank terugbetaald worden. Tegen de huidige rentevoeten zou je dan in totaal ongeveer 15 miljoen euro betaald hebben aan de bank. Dat maakt een verschil van 58 miljoen euro.”

Gesprekken lopen nog

Schepen Joris Hindryckx wierp op dat Vande Moortel met een aantal zaken geen rekening heeft gehouden. “Als je zelf bouwt, dan zit je ook met intercalaire intresten. Als openbaar bestuur moet je ook rekening houden met de regels rond publieke aanbestedingen. We kunnen ons niet permitteren dat de sporthal drie jaar niet gebruikt kan worden. Bovendien zijn we nog volop aan het onderhandelen en gaat het dus absoluut niet om een definitief voorstel. Dit hebben we enkel goedgekeurd zodat ION een aantal zaken in gang kan zetten. Over de specifieke financieringswijze en de randvoorwaarden lopen nog volop gesprekken. Op de gemeenteraad van volgende maand zullen we met een definitief voorstel komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier