Provincie en Vlaamse overheid werken samen aan windmolenpark langs de E40

Jos Remaut

Dit werd door gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) bevestigd tijdens de toelichting van het provinciebudget 2018. “Wij zijn momenteel in overleg met de Vlaamse overheid en met Belgocontrol over welke de zones langs de snelweg tussen Jabbeke en Adinkerke in aanmerking komen voor extra windmolens.

De piste om in onze provincie een flink aantal extra windmolens te gaan groeperen langs dit stuk van de E40, werd dit voorjaar al gelanceerd naar aanleiding van het plan ‘Windkracht 2020’, waarbij de ministers Bart Tommelein en Joke Schauvliege de handen in elkaar slaan om in versneld tempo extra windmolens te bouwen in Vlaanderen en zo de klimaatdoelstellingen te halen.

Op vandaag staan er langs deze snelweg al enkele windmolens in Gistel, maar het zouden er dus veel meer moeten worden. Maar op vandaag bevindt een deel van dit gebied zich in de zone waarbinnen er geen molens kunnen worden vergund wegens te dicht bij de luchthaven van Oostende. Om die reden is ook Belgocontrol bij het overleg betrokken.

“Eens we de zones die in aanmerking komen voor extra windmolens hebben afgebakend, zullen we in participatief overleg treden met de betrokken gemeentes”, stelt Bart Naeyaert, die ook nog meegeeft dat het Zeebrugse havengebied een tweede grote zone in onze provincie is waar nog een heel aantal extra windmolens kunnen komen.

De provincie wijzigt overigens haar vergunningsbeleid voor windmolens niet. “We blijven de aanvragen in alle objectiviteit aftoetsen aan de geldende uitgangsprincipes (o.m. groepering van minstens drie én inplanting langs lijninfrastructuur), en leggen indien nodig strenge voorwaarden op voor het naleven van de regels in verband met geluidshinder en slagschaduw.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier