Raadsleden moeten weer napraten op café

© JVGK
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

In een scherp opiniestuk kaart Kortrijks schepen Arne Vandendriessche (Open VLD) de vaak onwrikbare tweestrijd tussen meerderheid en oppositie in de gemeenteraad aan. “Zo werkt het niet, de structuren moeten anders”, zegt hij. Onze Mieke Verhelle, nieuwsmanager van KW Kortrijk-Menen, doet enkele suggesties om het anders te doen.

Het was ergens in de Westhoek dat ik voor het eerst een gemeenteraadszitting bijwoonde. Het ging er vaak gemoedelijk aan toe, soms laaiden de emoties hoog op. De raad bestond uit 19 mensen die niet allen even beslagen op het politieke toneel verschenen. Een groep die met elkaar praatte, ongeacht hun politieke kleur. De discussie ging op café nog voort.

In Kortrijk telt de raad meer dan het dubbel aantal raadsleden. Dan moet het wel efficiënter verlopen. Iedereen kent zijn rol, maar zit daardoor in een strakker keurslijf. De gemeenteraad is voorbereid in commissies. Het partijstandpunt werd afgesproken in fractievergaderingen. Vooraleer de echte discussie in de gemeenteraad begint, ging er al een reeks interne debatten aan vooraf. Waardoor de raadsleden op de raadszitting als een acteur hun goed voorbereide rol vertolken.

De raadsleden vertolken hun goed voorbereide rol op de zitting als een acteur

De vergadering die vier tot zes uur kan duren, is op die manier verworden tot een schouwspel waarvan iedereen de uitslag kan voorspellen. Niemand kan zijn aandacht er al die tijd onverdeeld bij houden. Is zo’n raadszitting dan wel nog nuttig? Wie al eens vergadert, weet dat het gemakkelijker is met een kleine dan een grote groep. Moet de raad dan niet gehalveerd worden? Of beperkt tot de fractieleiders, die enkelingen die tijdens een raadszitting nog het woord nemen? Of helemaal afgevoerd zoals schepen Arne Vandendriessche het scherp stelt in zijn opiniestuk?

Toch staan partijstructuren een boeiende dialoog soms in de weg

Een gemeenteraad is tot op vandaag nog altijd het beste instrument om het beleid te controleren. Het is dus niet iets waar we vanaf willen. Dat politici in partijstructuren zitten, helpt hen om hun rol te vervullen. Het werk wordt beter verdeeld, elk kan zich toeleggen op zijn specialiteit. Toch staan partijstructuren een boeiende dialoog soms in de weg. Wie uit de pas loopt, riskeert een uitbrander van de eigen partij. Misschien moet de raad nog efficiënter, korter. Debatten van de commissies overdoen in de raad is zinloos. Zo komt er weer tijd om na te praten op café. Dan komen de boeiende discussies wel vanzelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier