Vincent Van Quickenborne wil zichzelf opvolgen als burgemeester van Kortrijk

Vincent Van Quickenborne. © JVGK
Redactie KW

Vincent Van Quickenborne (44) kiest voluit voor Kortrijk. Hij trekt in oktober naar de kiezer en wil ook de komende zes jaar burgemeester zijn. “In die periode word ik geen minister”, stelt hij.

De burgemeester koos de verlaagde Leieboorden uit om zijn boodschap te brengen. “We hebben de voorbije zes jaar al heel wat gerealiseerd met het stadsbestuur, maar er is nog veel te doen”, stelt hij. “Ik denk aan het thema gezondheid. Aan fijn stof. We hebben de afgelopen jaren al heel wat gedaan voor de fietsers, maar het kan nog beter. We moeten de Kortrijkzaan ervan overtuigen om zich op een andere manier te verplaatsen dan met de auto. Ik ben niet tegen wagens, maar enkel zo kunnen we de strijd tegen bijvoorbeeld fijn stof aangaan.”

“Woord gehouden”

“Ik zie ook een uitdaging in de promotie van hernieuwbare energie. We hebben al windmolens gepland, we leggen zonnepanelen. Maar het kan nog veel beter. De stad is bovendien veiliger geworden, maar er is ook hier nog veel werk aan de winkel. Zo wil ik dat elke woonwijk met een veiligheidscamera in het oog wordt gehouden. Al die uitdagingen en het feit dat we al zoveel goede respons kregen op onze realisaties, deden me besluiten om voor een nieuwe ambtstermijn te gaan.”

“Kortrijk moet een van de topsteden van Vlaanderen worden”

Voor Vincent Van Quickenborne betekent dat wel dat hij tot en met 2024 geen ministerpost ambieert. “Toen ik burgemeester werd, heb ik gesteld dat ik me zes jaar lang volledig zou inzetten voor Kortrijk. Ik heb woord gehouden. Als ik opnieuw burgemeester word, en ik hoop dat de Kortrijkzaan zijn vertrouwen in mij stelt, dan zal ik dat opnieuw doen.

“Kortrijk heeft nu een goed rapport, maar ik wil dat mijn stad een uitstekend rapport krijgt. Kortrijk moet uitgroeien tot een van de topsteden in Vlaanderen. Met het talent dat de stad herbergt, moet dit zeker lukken.”

De burgemeester zou het burgemeestersambt wel kunnen combineren met het ambt van nationaal partijvoorzitter van Open VLD… “Mijn partij heeft met Gwendolyn Rutten een goede voorzitter. Ik overleg veel met haar, zij steunt mij. Net als Bart Somers, de burgemeester van Mechelen.”

Vincent Van Quickenborne wordt geflankeerd door schepenen Arne Vandendriessche, Wout Maddens en gewezen schepen Koen Byttebier.
Vincent Van Quickenborne wordt geflankeerd door schepenen Arne Vandendriessche, Wout Maddens en gewezen schepen Koen Byttebier.© JVGK

Of hij burgervader van de huidige coalitie kan blijven, is voor hem wel onduidelijk. “Ik heb een sterke ploeg rondom mij, met sterke persoonlijkheden. Of de stadscoalitie ook de volgende legislatuur aan zet is, weet ik niet. Dat zal de Kortrijkzaan beslissen op 14 oktober.”

“Verwacht wordt wel dat Open VLD, al kan het ook een Lijst van de Burgemeester worden, erop vooruit zal gaan in Kortrijk. Nu hebben de liberalen 9 zetels. “Verwacht van mij niet dat ik nu ga zeggen hoeveel zetels ik wil halen. Het belangrijkste is dat we vooruit zullen gaan.” (MVM-AXV)

Bekijk hier nog eens de aankondiging op de Leieboorden:

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1889

Gaat Vincent Van Quickenborne voor een tweede termijn als burgemeester van Kortrijk?

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op donderdag 19 april 2018

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/2161469267203468/500

Al drie kandidaat-burgemeesters in Kortrijk

Vincent Van Quickenborne profileert zich duidelijk als kandidaat-burgemeester. Zo zijn er intussen drie lokale politici die deze ambitie voor de termijn 2019-2024 hebben uitgesproken: ook Axel Ronse (N-VA) en Philippe De Coene (SP.A) willen burgervader worden.

Met Vincent Van Quickenborne zijn ook alle lijsttrekkers bekend. De kandidaat-burgemeesters zijn vanzelfsprekend kopman van hun partij. CD&V speelt Hannelore Vanhoenacker uit, Groen David Wemel. Bij Vlaams Belang is Wouter Vermeersch lijsttrekker, bij PVDA en Kortrijk Vooruit zijn dat respectievelijk Jouwe Vanhoutteghem en Dirk Dupont. (AXV)