Bewoners Sint Vincentius in Kortrijk blikken samen terug op Expo 58

De bewoners van Sint Vincentius knutselden per woonblok een eigen bol van het Atomium in elkaar. © EDB
Redactie KW

Exact 60 jaar geleden vond op de Heizel in Brussel Expo 58 plaats. Op dinsdag 17 april, de verjaardag van de opening van die wereldtentoonstelling, werd in wzc Sint Vincentius een eigen replica van het Atomium ingehuldigd.

Niet een van de huidige bewoners van de woonzorginstellingen mistte de wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel. Sint Vincentius greep de zestigste verjaardag van Expo 58 aan om van april tot oktober tal van activiteiten op poten te zetten rond het thema. Absolute blikvanger toen en nog altijd was de Belgische inzending: het Atomium.

“Elk woonhuis kreeg een isomobol die ze naar eigen mogelijkheden konden versieren”, vertelt vrijwilliger Mieke Blancke, die met haar man Hans Vanderbeke en Sint Vincentius-medewerkers Vera Leniere, Cindy Van Assche en Doris Doornaert een programma in elkaar bokste. “Voor de replica van het Atomium hebben we de verschillende bollen met elkaar verbonden. Dat geeft het project ook een symbolische waarde voor ons woonzorgcentrum.”

Het idee om iets met 60 jaar Expo 58 te doen kwam er door een leerlinge die er een interview kwam doen met een bewoner. “Daaruit kwamen verschillende verhalen naar boven. We beseften dat die wereldtentoonstelling een enorme impact had op het leven van de bewoners en dachten dat het wel fijn zou zijn om daar verder op in te spelen”, legt Vera Leniere uit. Het project loopt van 17 april tot en met 19 oktober, dezelfde periode als 60 jaar geleden. “Dinsdag kreeg iedereen al een chocoladereep dessert 58, die toen is ontstaan. Er staan ook nog Expo-ijsjes, Expo-brood en verschillende Belgische bieren op het menu. Verder plannen we vertelmomenten, zangnamiddagen met liedjes van toen, het herbekijken van televisieprogramma’s en films en een bezoek aan Wevelgem waar de inzending van Joegoslavië nog staat. Het grootse project wordt afgesloten met een tentoonstelling in het woonzorgcentrum zelf.”

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier