Bouw van nieuw woonzorgcentrum in Westkapelle start eind dit jaar

Als alles volgens plan verloopt, wordt eind dit jaar op de site van het oude voetbalveld in Westkapelle gestart met de bouw van een nieuw woonzorgcentrum. © DM
Redactie KW

De plannen voor het nieuwe woonzorgcentrum in de Westkapellestraat zijn klaar, de bouwvergunning op de site van het oude voetbalveld is goedgekeurd. Eind 2018 kan de bouw dus starten. Tegen eind 2020 zouden de 143 bewoners van Onze-Lieve-Vrouw van Troost er hun intrek kunnen nemen. De kostprijs wordt berekend op 22 miljoen euro. De site van het oude woonzorgcentrum wil men benutten voor nieuwe initiatieven in de seniorenzorg en andere welzijnsorganisaties.

“Woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost werd gebouwd in de jaren twintig. In de jaren negentig onderging het een grondige renovatie”, zegt schepen Kathleen van der Hooft. “Maar ondertussen voldoet het gebouw niet meer aan de huidige comforteisen. Er zijn ook allerlei problemen gerezen onder andere met de leidingen. Ook de brandbeveiliging vraagt zware investeringen. Bovendien heeft het oude gebouw geen dak- en spouwisolatie.”

Mankementen

“Twee keer lieten we het technisch doorlichten. Maar ook met een stapel renovaties, waarvoor we veel geld zouden betalen, bleef het een oud gebouw met talrijke mankementen. Vandaar dat we de plannen om eventueel te vernieuwen of bij te bouwen schrapten en resoluut kozen voor een nieuwbouwproject”, aldus de schepen.

Het project zou aanvankelijk gerealiseerd worden op de site van het huidige rusthuis. Tot we op het idee kwamen om de nieuwbouw op het oude voetbalterrein van Westkapelle neer te zetten. Dat terrein paalt aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost en was eigendom van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling (AGSO). Dankzij een grondruil met de gemeente kunnen we straks met de bouwwerken starten. Toch bleef het voor de raad van bestuur een moeilijke beslissing. De grote subsidies van vroeger zijn verleden tijd, het financiële plaatje wordt zwaar, maar is tegelijk noodzakelijk om de vergrijzing op te vangen. De kostprijs is geraamd op 22 miljoen euro, een bedrag dat we grotendeels met eigen middelen betalen.”

Leefbaarheid

In ruil krijgt de autonome vereniging Het Dak een woonzorgcentrum-van-morgen met aandacht voor optimaal comfort, optimale leefbaarheid en optimale veiligheid van de bewoners. “We kiezen voor een modern gebouw met lichtgele bakstenen en zwarte ramen”, legt de schepen uit. “Het nieuwe rusthuis wordt een stuk compacter dan het huidige en zal uit vier niveaus bestaan. De kamers, die een stuk ruimer zullen zijn, komen op de bovenste drie verdiepingen. De gelijkvloerse verdieping wordt ingenomen door medische diensten, administratie en publieke ruimte.”

Programmatie

“De bouwvergunning werd eind december 2017 afgeleverd. We hopen eind 2018 met de bouw te starten. Tegen eind 2020 zou het nieuwe rusthuis klaar moeten zijn”‘, aldus schepen Kathleen van der Hooft.

Kathleen van der Hooft.
Kathleen van der Hooft.© DM

Opvallend: het nieuwe woonzorgcentrum zal net als het huidige Onze-Lieve-Vrouw van Troost 143 eenpersoonskamers tellen. “Omdat we afhankelijk zijn van de programmatie, mogen we niet uitbreiden”, legt schepen van der Hooft uit. “Elke gemeente heeft zijn aantal rusthuisbedden die gesubsidieerd worden. Belle Epoque, dat op een groep bemiddelde mensen mikt, palmt ook stuk van die programmatie in. Terwijl je je de vraag kan stellen hoeveel mensen uit Knokke-Heist daar terecht kunnen?”

Betaalbaar wonen

“Met uitzondering van de 24 kamers die we in 2010 bijbouwden, wordt het huidige rusthuis afgebroken. We voeren onderhandelingen voor nieuwe initiatieven in de seniorenzorg en andere welzijnsorganisaties, terwijl we op de oude site in de Rustoordstraat ook de mogelijkheid openlaten voor sociaal en betaalbaar wonen”, aldus schepen van der Hooft, die de Knokke-Heistenaars de kans geeft om een naam voor het nieuwe woonzorgcentrum te kiezen. “We zoeken een nieuwe naam die vlot in de mond ligt en tegelijk streekgebonden is. Wie ideeën heeft, mag die altijd kenbaar maken.”

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier