Brugse New Holland Bowling Club opnieuw hot met 66 vaste leden

Aan een imagoboost heeft New Holland Bowling Club niet meteen nood: "We slagen er de jongste jaren in om jeugdige bowlers aan te trekken voor de competitie." (Foto WK)
Redactie KW

New Holland Bowling Club heeft een nobele missie: de bowlingsport nieuw leven inblazen en, als het even kan, op het Olympisch podium brengen. “Onze sport is ten onrechte uit de schijnwerpers verdwenen.”

De New Holland Bowling Club, in 1986 ontstaan uit de schoot van landbouwmachineproducent Case New Holland in Zedelgem, speelt wekelijks op dinsdagavond in de Bowl Inn in Sint-Andries. Met een kleine 70 leden, hoofdzakelijk uit de regio Brugge, is ze uitgegroeid tot de grootste bowlingclub van West-Vlaanderen. Maar de sportdiscipline staat voor een gigantische uitdaging.

Olympische sport

De laatste 15 jaar is het aantal bowlingclubs in Vlaanderen met meer dan de helft afgenomen. Voor de overgebleven clubs betekent dit dat ze zich steeds verder moeten verplaatsen om nationale wedstrijden te spelen, en de daling in het aantal leden jaagt voor de clubs ook de kosten omhoog”, zegt voorzitter Gilbert Van Keijenberg. Ondanks die algemene neergang zit zijn bowlingclub in de lift, en dus gelooft hij graag dat het tij nog te keren valt.

“Ondanks de neergang zit onze bowlingclub in de lift”

“De bowlingfederatie en de clubs slaan nu de handen in elkaar om onze sport uit het slop te trekken en de neerwaartse spiraal om te keren. Zo blijft het onze betrachting om van bowling alsnog een erkende Olympische sport te maken, want voor de spelen van 2020 in Tokio hebben we de lijst van 34 disciplines jammer genoeg niet gehaald. En wat meer media-aandacht zou ook een mooie stimulans zijn: in 2017 was er bijvoorbeeld amper aandacht voor de prestaties van onze jeugd op het EK in Helsinki. Hetzelfde voor onze veteranen op het WK in München.”

Jeugdige bowlers

Om van bowling een volwaardige Olympische discipline te maken, heeft de sport volgens Van Keijenberg ook nood aan een imagoboost. “Zelf proberen wij er als club alles aan te doen om bowling uit die perceptie van cafésport te halen. Bij het bowlen spelen fysiek en motoriek, concentratie en precisie een grote rol en dus komt er ook wat discipline aan te pas. We slagen er de jongste jaren wel in om jeugdige bowlers aan te trekken voor de competitie, en daardoor is de gemiddelde leeftijd in onze club nu gedaald van 51 naar 38 jaar.”

“Zonder de steun van sponsors zouden we er niet langer in slagen om de kosten voor onze leden laag te houden”

En om de bowlingsclubs leefbaar te houden, is volgens Van Keijenberg ook de hulp van sponsors nodig. “Op basis van ons ledenbestand en de huidige competitiekalender, moeten wij een budget van ruim 25.000 euro rond zien te krijgen. Zonder de steun van sponsors zouden we er niet langer in slagen om de kosten voor onze leden laag te houden en wat reserve op te bouwen”, klinkt het.

Centrale ligging

De New Holland Bowling Club werd destijds opgericht naar aanleiding van de jaarlijkse sportdag bij CNH Zedelgem in 1986: de spelers namen het toen op tegen hun collega’s van het zusterbedrijf Ford Tractor Antwerpen. Vanwege de grote respons werd een vereniging opgericht die haar eerste stapjes zette in de Pins in Zedelgem. “Om in de nationale competitie te kunnen spelen, moesten we echter uitwijken naar een bowling met gehomologeerde banen. Dat was aanvankelijk de Sporting Bowling in Oostende”, blikt voorzitter Gilbert Van Keijenberg terug.

“Sinds dit seizoen spelen we met drie ploegen in het nationaal kampioenschap interteams”

Met de komst van The Bowling Stones in 1998, keerde de club terug naar een centrale ligging voor de leden. “Na een terugval in 2014, werd de kentering ingezet en nu zitten we met 66 vaste leden dus weer stevig in de lift. Een ideaal moment om met onze vereniging kennis te maken, is ons zomertornooi in de aanloop naar het nieuwe bowlingseizoen. Van eind september tot eind mei hebben we ons intern clubkampioenschap: 30 weken lang spelen we dan elke dinsdagavond om 19.30 uur hier in de club, de leden worden volgens hun speelgemiddelde ingedeeld in diverse reeksen heren, dames en jeugd, er wordt zowel individueel als in team gespeeld voor verschillende klassementen”, aldus de voorzitter.

Interteams

Naast de clubavonden op dinsdag, wordt er de vrijdagavond vanaf 20.30 uur ook deelgenomen aan een nationale bowlingcompetitie. “We zijn al sinds 1991 aangesloten bij de Belgische Bowling Sport Federatie, die met de regionalisering in 2014 tot Bowling Vlaanderen werd omgedoopt. Sinds dit seizoen spelen we met drie ploegen in het nationaal kampioenschap interteams”, besluit Van Keijenberg. Tot slot houdt de club in tijdens het seizoen ook speciale thema-avonden. Een ander hoogtepunt is de familiale bowlingnamiddag tijdens de Maand van de Sportclub in september. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier