Christophe leert iedereen aperitiefhapjes maken

Christophe Declercq met zijn nieuwste boek 'Aperitiefhapjes'. © EDB
Redactie KW

Bakker Christophe Declercq (49) pakt opnieuw uit met een boek in de ‘basic-reeks’. Dit keer leert hij ons via stap-voor-stapfoto’s aperitiefhapjes maken.

Christophe Declercq woont met zijn vrouw en twee zonen in Marke en geeft les in patisserie en ijs in Ter Groene Poorte in Brugge. In de basic-reeks is ‘Aperitiefhapjes’ zijn vijfde boek. Twee van zijn boeken in die reeks zijn door het grote succes al verschenen in een nieuw jasje. Zijn boek over ijs kwam al in het Frans en het Chinees uit. Hij gaf ook al twee bakbijbels uit.

“Het zat in mijn hoofd om in die reeks ook eens iets met aperitiefhapjes te doen. Binnen onze opleiding wordt daar ook aandacht aan besteed. Sharing is ook een trend geworden de laatste jaren: we zetten iets op tafel en gaan gezellig samen consumeren. Er wordt niet meer verdeeld in porties.”

Dranksuggesties

Christophe steekt graag structuur in zijn boeken. “Ik werk met korte recepten, met stap-voor-sta foto’s die vertellen hoe alles er uit moet zien en altijd in hoofdstukjes”, vertelt Christophe. “In het boek vind je warme bladerdeeghapjes, gevulde warme hapjes, gefrituurde hapjes, krokante koude hapjes, zachte koude hapjes en hapjes in een glaasje of een potje.”

Christophe werkte ook met nieuwe recepturen die hij zelf ontwikkelde en die gebaseerd zijn op de patisserie. Vanuit een friand, een zacht cakeje, maakte hij een hartig hapje met olijfjes en zongedroogde tomaatjes. In zijn boek vind je ook een truffel gemaakt op basis van Brugse kaas en een hamburgerhapje omgeven door sneetjes gebakken brood. “Met weinig grondstoffen en voldoende inspiratie kan je met mijn boek als leidraad heel lekkere en leuke dingen maken”, zegt Christophe.

Hij had ook aandacht voor quinoa, haver en veenbessen. “Dit alles in het verhaal van superfood in de ruimste zin van het woord.” Christophe werkte samen met sommelier Benoit Goussaert van wijnhandel Crombez, die bij elk hapje een dranksuggestie plaatste. “Dit geeft ook een meerwaarde aan het boek.” (EDB)

Aperitiefhapjes van Christophe Declercq is verkrijgbaar in de boekhandel voor 14,99 euro

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier