Franky uit Hooglede goochelt voor de zoutmijnkinderen

Frankini komt bij u aan tafel goochelen voor het goede doel. © (Foto JT)
Redactie KW

Na de zeer succesvolle goochelshow vorig jaar ten voordele van SOS Zoutmijnkinderen-India, kiest Franky Descamps dit jaar voor een nieuwe formule. Op 9 en 11 februari komt hij aan jouw tafel in De Zilveren Lepel goochelen.

Franky Descamps (53), in het dagelijkse leven development manager bij XPO in Lille, goochelt al meer dan 40 jaar. “Ik had al heel erg vroeg de microbe te pakken”, start Franky zijn verhaal. “Beetje bij beetje leerde ik de kneepjes van het vak en op mijn vijftiende had ik al mijn eerste solo-optreden voor de scheidsrechtersvereniging van Roeselare. Mijn carrière was gelanceerd en sindsdien bleef ik mezelf verder bijschaven en werden de trucs steeds spectaculairder.”

India

Heidi Biesbrouck (49), de vroegere buurvrouw van Franky, zet zich enorm in voor de vzw SOS Zoutmijnkinderen-India. De vzw zorgt ervoor dat arme kinderen toch naar school kunnen. Verder wordt er aan watervoorziening gedaan en krijgen de kinderen ook de nodige medische zorg. “In 2014 ging ik mee met Heidi op inleefreis naar India”, vertelt Franky. “Dat was best wel heftig. De mensen moeten daar heel veel uren werken voor een dagloon van ongeveer 2 euro. Tijdens die reis heb ik daar ook voor de kinderen gegoocheld. Dat hadden ze nog nooit gezien en de meesten trokken dan ook grote ogen.”

‘Tablehopping’

Vorig jaar beslisten Franky en Heidi om de handen in elkaar te slaan. Ze organiseerden een goochelshow in De Gulden Zonne ten voordele van SOS Zoutmijnkinderen-India. “Dat was een groot succes”, aldus Franky. “We verkochten 350 kaarten. De mensen waren heel tevreden en vanwege de grote belangstelling komen we nu met iets nieuws op de proppen. Op vrijdag 9 februari en zondag 11 februari doe ik aan ‘tablehopping’ of tafelgoochelen in restaurant De Zilveren Lepel. Dit is een uniek concept waarbij ik onder de neus van de mensen goochel. Ze worden dus zelf in de act betrokken. Terwijl de mensen aperitieven of op hun eten wachten, zorg ik voor wat animo. Ook mijn vrouw Ines zal weer meehelpen met het tot stand brengen van de trucs. In De Zilveren Lepel is er plaats voor 150 man. We hopen om telkens toch een 100-tal mensen te mogen verwelkomen. Op zondag zijn er trouwens twee shifts, ‘s middags en ‘s avonds. Een kaart kost 4 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen. Ook Toone, de uitbater van De Zilveren Lepel, zal nog een gulle schenking doen.”

Onderwijs

In 2019 trekt Franky weer naar India. “We gaan nog eens ter plekke naar de resultaten van de vzw kijken. Dat wordt beslist geen luxereis. We overhandigen ter plaatse ook geld om een aantal projecten te starten. Zo komt er een project waarbij we geiten aankopen, die dan kunnen worden gebruikt om verder mee te kweken en natuurlijk dient de melk ook als voedingsproduct. Maar onze grootste zorg gaat nog steeds uit naar de arme kinderen. In vele dorpen wonen heel arme mensen en hen wordt het recht op onderwijs eigenlijk ontzegd. Wij zorgen ervoor dat ze toch naar school kunnen gaan want de enige manier om uit de armoede te ontsnappen is door onderwijs”, besluit Franky.

Kaarten voor het tafelgoochelen kunnen verkregen worden bij Heidi Biesbrouck (Bruggestraat 107) of bij Franky Descamps (Kerkstraat 30). Meer info over het project vindt u op www.zoutmijnkinderen.be

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier