Ghelamco wil boek van auteur Ignace Vandewalle uit de rekken

Auteur Ignace Vandewalle. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Woensdag buigt de rechter zich over het proces dat Paul Gheysens namens Ghelamco aangespannen heeft tegen uitgeverij Doorbraak naar aanleiding van het boek van Ignace Vandewalle. De Brugse auteur woonde lange tijd in Middelkerke.

In zijn boek wil Ignace Vandewalle de auteur de politieke ontvoogding van de professionele sport bepleiten. “Is het normaal dat in Gent grote bouwprojecten zonder aanbesteding cadeau worden gedaan? En welke vrienden werden bij de bouw van het stadion door burgemeester Daniël Termont bevoordeeld? Je kan je daar serieus wat vragen bij stellen”, zo luidt de omschrijving van het boek.

“Mijn bedrijf B.Felt specialiseert zich in politieke consultancy over partijgrenzen heen en onderzoekswerk voor media, advocatenbureaus en bedrijven. Dergelijk onderzoekswerk leunt sterk aan bij onderzoeksjournalistiek. In 2015 kreeg ik een opdracht voor Pano om een onderzoek te voeren naar de bouw van de Ghelamco Arena. Die onderzoeksopdracht leverde ik af en de VRT gebruikte daar enkele elementen uit. Na het onderzoek besprak ik met een vriend op café de uitzending van de Pano-reportage. ‘Je moet daar een boek over schrijven’, zei hij. Ik legde het volledige onderzoek opzij en startte opnieuw met een leeg blad”, zegt de auteur.

Europese regels op vlak van staatssteun

“In 2016 kwam er een geschenk uit de hemel met de onderzoekscommissie naar aanleiding van de hetze rond Optima. Daar kwamen enorm veel vragen en antwoorden uit. Elke zitting woonde ik bij. Het uitgangspunt van dit boek is dat de politiek en de professionele sport teveel met elkaar verweven zijn. Een sportclub is een bedrijf en geen amateurvereniging. Die moet je anders benaderen bij het toekennen van overheidssteun. Je bent daar onder meer gebonden aan Europese regels op vlak van staatssteun”, klinkt het.

Ik moet Paul Gheysens eigenlijk bedanken voor de dagvaarding, want sindsdien is het aantal bestellingen verdubbeld

“Er moet een andere cultuur komen en die bestaat niet in ons land. De politieke ontvoogding van de sport is echt wel nodig. Ik kon in mijn boek 20 cases aanhalen en die oppervlakkig beschrijven. De basketbalarena in Oostende, de volleybalarena Schiervelde in Roeselare, de Luminus Arena in Genk, het voetbalstadion van Charleroi… Overal is er wel iets niet koosjer. Veel clubs en politici zagen de Ghelamco Arena als voorbeeld van hoe het moet, terwijl net het omgekeerde geldt. Dat was een reden om mijn boek op te hangen aan die ene case”, verduidelijkt Ignace.

Volste vertrouwen in het gerecht

“Op bepaalde punten liet ik het boek toetsen bij enkele bevriende juristen en fiscalisten. Ik wou fiscale en juridische fouten absoluut vermijden. Ik ben geen fiscaal of juridisch analist maar een onderzoeker, dat is mijn sterkte. Het eerste onderzoek naar het dossier rond de Ghelamco Arena gebeurde in februari 2015. Het schrijven, verifiëren en nalezen vroeg enorm veel tijd.”

Het boek verschijnt op 7 december, tenzij de rechter daar anders over beslist. “Op woensdag 22 november komt de zaak voor. Het zou een ramp zijn voor de onderzoeksjournalistiek en de vrije meningsuiting mocht de rechter deze publicatie tegenhouden. Ik heb het volste vertrouwen in het gerecht, maar 100 procent zeker ben je nooit”, aldus de auteur.

“Waarom heb je Paul Gheysens nooit gecontacteerd voor een debat, vraagt men mij wel eens. Persoonlijk komt hij amper voor in het boek en alle relevante vragen werden tijdens de Optima-commissie gesteld en beantwoord. Ik had geen vragen meer voor hem, waarom dan nog contact opnemen en dezelfde vragen stellen? Aan de figuur van Paul Gheysens wordt in mijn boek amper een pagina gewijd, maar het gaat wel over de Ghelamo Arena”, gaat Ignace verder.

Geen schandaalsfeer in verkiezingsperiode

“Ik wil geen schandaalsfeer creëren in aanloop naar de verkiezingen, laat dat duidelijk zijn. Wie het boek leest, zal dat merken. Als een bakker zijn bakkerij wil renoveren of een nieuwe bakkerij wil bouwen om opnieuw te kunnen concurreren met ander bakkerijen, hoeveel geld krijgt hij dan van de overheid? Niets. Waarom zou dat voor een voetbalbedrijf anders moeten zijn? Je kan nooit genoeg controle uitoefenen om staatssteun, al dan niet illegaal, te voorkomen. Zoiets moet uit de eigengereidheid van politici komen. Het is niet omdat een professionele club elke week 20.000 toeschouwers lokt, dat dat iets verandert. Het is en blijft een bedrijf”, stelt de consultant.

Hopelijk moet woensdag niet alles de vuilnisbak in, want het boek zal tegen dan al gedrukt zijn

“Om een uitgeverij te zoeken maakte ik een synthese van mijn boek, goed voor zo’n 40 bladzijden. Uitgeverij Doorbraak wou met mij in zee gaan. Er is geen markt meer voor onderzoeksjournalistiek. Dat is mijn hoofdinkomen niet en daarom profileer ik mij niet zo, maar het boek kan je moeilijk anders omschrijven dan onderzoeksjournalistiek. Het manuscript van ‘De illegale Ghelamco Arena. Als politici zich met voetbal bemoeien…’ moest begin deze maand volledig af zijn. Hopelijk moet het woensdag niet allemaal de vuilnisbak in, want het boek zal tegen dan al gedrukt zijn. Ik moet Paul Gheysens eigenlijk bedanken voor de dagvaarding, want sindsdien is het aantal bestellingen verdubbeld”, stelde de consultant.

Klokkenluiders versus bedrijven

“Als de rechter beslist om het boek te verbieden, dan loop ik inkomsten mis en heb ik veel tijd verloren. Het zou de eerste keer zijn dat een boek verboden wordt op basis van zoiets”, weet Ignace. “Elke klokkenluider wordt vroeg of laat afgemaakt, zeker tegen grote bedrijven. Net daarom probeer ik algemeen te blijven. Ik werk onafhankelijk en heb verschillende klanten van diverse politieke partijen, maar wie diepgaand onderzoek levert, moet op een bepaald moment man en paard durven noemen”, aldus nog Ignace Vandewalle.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier