Grote brandweeroefening in RHIZO College Zwevegem

De oefening bestond uit een fictieve ontploffing, waarbij giftige dampen vrij kwamen. © Foto GV
Redactie KW

Die oefening was al eind vorig jaar gepland, maar door de terreuraanslagen in Parijs en de daaruit volgende maatregelen, kon deze toen niet doorgaan. Vrijdagavond was het dan toch zo ver.

“Alles was tot in de puntjes uitgewerkt. We zouden het gemeentelijk rampenplan testen en met alle disciplines zoals politie, medische diensten en brandweerkorpsen samenwerken. Omdat de politie door de verscherpte veiligheidsmaatregelen niet kon deelnemen, werd de hele zaak uitgesteld”, aldus adjudant Stefaan Verstraete.

Vrijdagavond zou zich dan het rampscenario afspelen, maar ook nu waren er problemen. “We hadden de datum al lange tijd vastgelegd op de laatste vrijdag van september. Opnieuw werden afspraken gemaakt met de MUG-diensten en dergelijke en alles werd voorbereid. Tot we een week of twee terug bericht kregen dat de preventieadviseur van de gemeente door een operatieve ingreep niet kon aanwezig zijn en dat het Gemeentepunt, dat zou gebruikt worden als opvangcentrum, onbeschikbaar was”, legt Verstraete uit.

Er werd dan maar beslist om enkel het brandweerluik van de oefening uit te voeren. De Fluvia-posten van Zwevegem, Anzegem en Deerlijk namen aan de oefening deel waarbij zich een ontploffing had voorgedaan en giftige dampen waren vrij gekomen. Er vielen drie doden en zeven gewonden, onder het ingestort puin, te betreuren. Fictief, uiteraard.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier