Henk en Nathalie vieren huwelijksverjaardag met De Warmste (K)week

De familie Vandeginste organiseert De Warmste (K)week ten voordele van Pleegzorg West-Vlaanderen. © KDS
Redactie KW

De familie Vandeginste organiseert op zaterdag 18 november De Warmste (K)week, een evenement ten voordele van Pleegzorg West-Vlaanderen. Henk Vandeginste en Nathalie Pinoy vingen de voorbije twintig jaar al heel wat pleegkinderen op. “Met de opbrengst willen we mooie dingen verwezenlijken”, zeggen ze.

Geen groot feest met dure cadeaus, wel een benefiet voor het goede doel. Zo vieren Henk Vandeginste en Nathalie Pinoy hun 25ste huwelijksverjaardag. Dat typeert het Heulse koppel, dat al meer dan twintig jaar fungeert als pleeggezin. Henkie en Tallie, zoals ze door hun kinderen en pleegkinderen genoemd worden, zijn bovendien erg geëngageerd. Samen zijn ze de trekkers van het Pleegzorgcafé Kortrijk en Nathalie is ook actief in de participatieraad van Pleegzorg Vlaanderen. Met de Warmste (K)week een kampvuurevenement met hapjes, drankjes en muziek willen ze iets doen voor Pleegzorg West-Vlaanderen, een organisatie die hen vanzelfsprekend na aan het hart ligt.

“Met de opbrengst zouden we graag een uitstap organiseren met pleeggezinnen die vaak aanwezig zijn op ons Pleegzorgcafé én het is ook de bedoeling om een veilige ruimte in te richten waar biologische ouders hun kinderen kunnen ontmoeten”, zegt Nathalie.

Natuurlijke band

Dat laatste is iets waar het koppel al jarenlang naar streeft. “Wij proberen de natuurlijke band met de ouders of grootouders altijd te onderhouden”, zegt Henk. “Dat is zeker niet de gemakkelijkste weg. Dat is ons al meermaals duidelijk geworden. Ik kan je verzekeren dat een bezoek aan de gevangenis of de psychiatrie bij mij nog lang nazindert. Maar voor de ouders én het kind is dit de beste manier, vinden wijzelf.”

Als de situatie het toelaat, nodigen Henk en Nathalie de (groot)ouders bij hen thuis uit. “In het verleden zijn de grootouders hier al op de koffie gekomen en dat ging er hartelijk aan toe. Waarom ook niet? Een goede communicatie is belangrijk. Toen een van onze gastjes onlangs zijn communie deed, zijn ook de mama en papa langsgekomen. Ze hebben hier samen in het zwembad gespeeld.”

“Grootouders zijn hier al op de koffie gekomen, waarom ook niet?”

Het idee om een evenement te organiseren ter ondersteuning van Pleegzorg West-Vlaanderen leefde al langer bij het gezin. “We spreken daar al een tijdje over, maar het werd nooit echt concreet, tot afgelopen zomer. Tijdens onze vakantie hebben we de koppen bij elkaar gestoken en is het idee voor de Warmste (K)week ontstaan.”

Kampvuurevenement

“Het wordt een kampvuurevenement met allerlei hapjes en drankjes en muziek van onder meer Popdaddies en het Kortrijkse dj-duo Remedy & Bounty.” Elk gezinslid heeft zijn steentje bijgedragen om het evenement op te zetten. “Er zijn flyers en affiches gedrukt, we hebben een Facebookevenement gemaakt en we hebben sponsors gezocht én gevonden. We zijn die mensen heel erg dankbaar.” Het gezin kan wel nog wat hulp gebruiken tijdens of na het evenement. “Wie een handje wil toesteken of wil helpen bij de afbraak, kan altijd contact met ons opnemen. We hopen op een grote opkomst. Hoeveel? Dat is moeilijk te zeggen. We hopen op 300 man. Op die manier kunnen we zeker een mooi bedrag inzamelen om de projecten te realiseren.”

(Nikita Vindevogel)

Info: De Warmste (K)week op zaterdag 18 november vanaf 17 uur in De Warande, Ringlaan 30 in Heule. De toegang tot het benefiet is gratis.