Heule verbreekt Belgisch en Wereldrecord “Santé” zeggen

Redactie KW

De feestgemeente Heule is er in geslaagd het wereldrecord te verbeteren. Met 1273 ‘santé-zeggers’ verbetert Heule het vorig record dat op naam stond van het Portugese dorpje Anadia met 1.233 ‘santé-zeggers’. Het Belgisch record van Deerlijk met 1005 santé-zeggen werd probleemloos verpulverd. Confrerie De Griffioen, de Heulse cafés en de Heulenaars zijn trots.

“Niettegenstaande alle goede voorbereidingen, waren we bang dat de regen de recordpoging zou in het water doen vallen”, zegt Nancy Geeroms van de organisatie ‘Confrerie De Griffioen’, de vereniging tot instandhouding en bevordering van de biercultuur. “Ik hield mijn hart vast toen omstreeks 16 uur water uit de lucht viel. Gelukkig hadden de weergoden vlug door dat er in het centrum van Heule iets groots zou gebeuren.”

De start werd gegeven door burgemeester Vincent Van Quickenborne met schepenen Wout Maddens, Bert Herrewyn en Arne Vandendriessche. Daarna kwamen alle aanwezigen hun santé uitbrengen. Dit onder het waakzaam oog van gerechtsdeurwaarder Frank Picquart.

Marc Dewaele (Confrerie De Griffioen) die zijn schouders onder het initiatief zette: “Ik ben overgelukkig. Ik had het nooit gedacht dat het zou lukken. Om 19 uur was er bijna niemand in het centrum en de recordpoging startte om 20u30. Doch de Heulenaars lieten zich niet kennen. Plots kwamen ze van alle kanten en liep het centrum zo vol. Bij de start van de recordpoging ging men eerst voor het verbreken van het Belgisch record. Na 900 santé’s begon de rij te slinken en vreesde iedereen dat men het niet zou halen. De lijn overleefde en verbrak het record…Maar zoals de Heulenaars zijn, ging men op hetzelfde elan verder op naar een nieuw wereldrecord.

Marc Dewaele, Bing genaamd in de Heulse volksmond ” Wist je dat Heule behoort tot de 10 beste feestgemeentes van ons land. Dankzij de 5 vaten dat Brouwerij Bockor sponsorde konden we dit initiatief uitwerken. We hebben het wereldrecord. “Na al zijn inspanningen zal Marc terug goed kunnen slapen”, zegt Veerle Maddens, de vrouw van Marc. “Ik ben blij dat het voorbij is. Hij heeft een ganse week bijna niet geslapen. Nu zal de rust terugkeren. Maar ik ben fier op mijn ventje.”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne zegt dat Kortrijk dit wereldrecord probleemloos kan verbeteren. “Ik denk van niet”, zegt Nancy ” Heulenaars hebben een groepsgevoel en hun fierheid.”

Met het wereldrecord ‘santé-zeggen’ op zak vierden de Heulenaars het feest ‘Heule Conzee’, met een record aantal feestvierders. Santé Heulenaars!

(CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier