Hulpverleningszone Fluvia genomineerd voor prijs voor sensibiliseringsactie

Redactie KW

De Zuid-West-Vlaamse hulpverleningszone Fluvia is genomineerd voor de Fire Forum Award 2017. Die prijs bekoonrd mensen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt op vlak van brandbestrijding.

Fluvia zet nadrukkelijk in op een brandveilig leven. “Met onze expertise kunnen wij de burgers mee op de goede weg zetten. En statistiek kan ons daarbij erg helpen”, zegt communicatiemedewerker Kaat Nuyttens. “Het verzamelen van data rond rookmelders stelt ons in staat meer doelgerichte campagnes op te zetten. Daarnaast dragen al onze brandweermannen en -vrouwen de kernboodschap van brandpreventie mee uit. Gewapend met alle adviezen spelen ze snel in op dringende vragen.”

Beide kernwaarden goot Fluvia in een uitgebreide sensibiliseringscampagne. “En die gaat niet onopgemerkt voorbij”, klink het. “Wij zijn hiervoor genomineerd voor de Fire Forum Award 2017. Die Awards bekronen mensen of organisaties die zich op een of ander vlak in de wereld van brandbestrijding verdienstelijk hebben gemaakt.”

Max in de hoofdrol

Het voortraject van de campagne van Fluvia startte reeds in najaar 2015, met de steekproef huis-aan-huis in drie verschillende type wijken, in drie verschillende gemeenten. “Na analyse stuurden we het concept bij, waarbij we vanaf het voorjaar 2016 startten met een korte opleiding rond brandpreventieadvies en dat voor al onze brandweermedewerkers, zo’n 750 mensen. Met de start van het wespenseizoen lanceerden we in datzelfde voorjaar een rookmelderspeiling bij elke wespenverdelging die we uitvoerden.”

https://www.youtube.com/watch?v=yTMyhvmekYo

“Wanneer het wespenseizoen op zijn laatste krachten loopt, volgt dan steevast een analyse. Maar we zetten ook nog steeds in op de algemene brandpreventiebooschap: hang rookmelders! Hierbij is Max, de hond, de mascotte in het verhaal.” Om de draagkracht van dit verhaal zo goed mogelijk te onderbouwen, zijn er volgens Fluvia een aantal stevige pijlers nodig. “En die vonden we zowel binnen als buiten onze organisatie. De drie andere hulpverleningszone Westhoek, zone 1 en Midwest namen het campagnebeeld rond rookmelders over. De boodschap werd ook opgepikt door Stichting Brandwonden. Een bewijs dat onze aanpak werkt.”

De Fire Forum Awards worden uitgereikt op 23 november. Stemmen voor de publieksprijs kan via https://www.fireforum.be/nl/events/voorbije-events/awards/fireforum-awards-2017#publieksprijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier