In Kortrijk rijden de kinderen voortaan zelf met de auto naar de dokter

Er werden een witte Mercedes en een roze Landrover geleverd in Kortrijk. © EDB
Redactie KW

Joeri Verbraeken en Dokter Asperine van de Vlaamse Kinderliga waren woensdagvoormiddag te gast op de kinderafdeling van AZ Groeninge. Ze schonken twee mini-wagentjes met afstandsbediening waarmee de kinderen zich voortaan vlot door de ziekenhuisgangen kunnen manoeuvreren. Een primeur in België.

“Voor de kinderen is het soms moeilijk om op de kamer afscheid te nemen van hun ouders om naar een onderzoek te gaan. Nu rijden ze er zogezegd zelf naartoe. Ik ben er zeker van dat we de kinderen een stuk makkelijker zullen kunnen motiveren”, stelt kinderarts Johan Colpaert (61) van AZ Groeninge.

De arts vindt de schenking van de twee autootjes een prachtig initiatief van de Vlaamse Kinderliga. “Het is belangrijk dat de kinderen rustig zijn voor een onderzoek. Deze wagentjes zullen hier zeker bij helpen.” Volgens het ziekenhuis gaat het om een primeur in ons land. De kinderen die groot genoeg zijn om in zo’n wagentje te zitten gaan dan samen met de patiëntenvervoerdienst naar de onderzoeken.

Rijbewijs

“Wij hadden over een dergelijk project in Amerika gelezen”, aldus Joeri Verbraeken van de Vlaamse Kinderliga. “AZ Groeninge in Kortrijk is het eerste ziekenhuis waar we die wagentjes schenken maar er volgen er nog. In het begin van 2018 schenken we er ook twee in een nieuw ziekenhuis in Knokke.”

https://www.youtube.com/watch?v=KICxo2W_7PM

De kinderen die zo’n wagentje naar een onderzoek bestuurd hebben, krijgen ook nog een rijbewijsje hiervoor. De kleine autootjes kosten zo’n 250 à 300 euro per stuk. De Vlaamse Kinderliga neemt die kost volledig op zich.

Dokter Asperine

Deze morgen was ook Dokter Asperine mee om de kinderen op elke kamer te verrassen. Bij het bezoek van deze gekke dokter kregen ze nog een diploma en een beertje van de Vlaamse Kinderliga. De jonge patiëntjes ontvingen ook nog een uitnodiging voor het kerstfeest in Beveren-Waas met Piet Piraat en Dokter Asperine.

Dokter Asperine ging bij alle kinderen op bezoek.
Dokter Asperine ging bij alle kinderen op bezoek.© EDB

Bij AZ Groeninge zet men vooral in op het welbevinden van de kinderen die in het ziekenhuis moeten verblijven. “We willen binnenkort ook een snoezelruimte inrichten met onze spelbegeleiders”, luidt het nog.

https://www.youtube.com/watch?v=JOV3_Jl2E1U

(EDB – foto’s en video’s EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier