Katten stelen de (Eurodog)show

Sylvie Catteeuw. (Foto JA)
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Op 18 en 19 november zijn honden baas in Kortrijk Xpo tijdens de Eurodogshow. Voor het eerst mogen ook katten de show stelen dankzij een samenwerking met de Open Belgium Championships for Cats. Katten zijn er in alle maten en soorten en ook kattenbaasjes hebben verschillende redenen om een viervoeter in huis te halen. De ene keer gaat het gewoon per toeval, de andere keer is dat heel bewust. .

Sylvie Catteeuw van Dierenspeciaalzaak en Trimsalon Sylvie in Bissegem heeft uiteraard een groot hart voor dieren. Toch was ze niet van plan om naast de twee chihuahua’s en de berner Sennen ook katten in huis te halen. “Onze twee huis-, tuin- en keukenkatten zijn toevallig bij ons terechtgekomen“, vertelt Sylvie.

“Pruts is een zwarte kater die mijn man in mei gevonden heeft aan het tankstation. Hij was er gedropt, nu moet hij ongeveer zes of zeven maanden oud zijn. De andere poes, Minoes, is ongeveer één jaar oud. Zij was pas vijf weken toen ze volledig verwaarloosd op een boerderij rondliep. We hebben haar er weer bovenop geholpen.” De honden en katten wonen probleemloos bij elkaar. “Ze komen verrassend goed overeen. Onze Pruts ligt zelfs te slapen bij onze grote hond. Hij is meer aanhankelijk dan Minoes, zij is meer op zichzelf.”

“Net als honden veel aandacht geven” – Sylvie Catteeuw

Vijf jaar geleden startte Sylvie met haar trimsalon. “Meer en meer mensen houden raskatten, die zijn vaak gefokt voor de dikkere vacht en soms kan de kat er zelf niet goed voor zorgen en weten de baasjes niet hoe ze ermee moeten omgaan. Dankzij mijn manier van trimmen worden zowel de vacht als de huid gespaard. Katten zal ik nooit een bad geven, omdat ze dat te stresserend vinden en omdat ze dan vies worden van hun eigen vacht. Helaas zijn speciale kammen voor katten populair. Een kortharige kat kan nochtans perfect voor zichzelf zorgen, met zo’n kam doe je meer kwaad dan goed.”

Een ander misverstand volgens Sylvie is dat katten minder zorg nodig hebben dan honden. “Je moet die beestjes net als honden veel aandacht geven. Als ze zich vervelen zullen ze de zetels kapotmaken.”

Ruth. (Foto JA)
Ruth. (Foto JA)

“Ik heb altijd twee katten”, zegt Ruth Allewaert. “Musti en Rox zijn nummer zes en zeven. Al 18 jaar heb ik katten in huis. Als kind had ik er geen want mijn vader is een vogelliefhebber. Musti is negen jaar en Rox pas drie. De zwarte kater Rox zag ik verschijnen op Facebook en ik wist meteen dat ik hem wou hebben.”

Kattin Musti kon niet mee verhuizen met het vorige baasje en kwam zo bij Ruth terecht. “Zij is heel gemanierd, erg rustig en ze houdt van de zon. Rox is daarentegen een echte speelvogel en een jager. Hij heeft al een halve dierentuin binnengebracht. Achteraan het huis is heel veel groen en dan brengt hij dode of levende muizen, mollen en vogels mee. Af en toe durft hij Musti een beetje te pesten door iets te dichtbij te komen.”

“Mijn katten zorgen ervoor dat ik me niet alleen voel” – Ruth Allewaert

Ruth geniet vooral van het gezelschap van haar twee huisdieren. “Wanneer ik thuis ben is Musti altijd bij me. Als ik me niet goed voel of ergens pijn heb, gaat ze dikwijls op de juiste plekken liggen, haar warmte doet dan goed. Ook Rox blijft dan in de buurt. Ze zijn altijd vrolijk en lopen de hele tijd met me mee.”

“Katten in huis zorgen ervoor dat ik me niet alleen voel. Ik mis ze als ik er niet ben en zij zijn blij om me thuis te zien komen. Ze hebben natuurlijk aandacht nodig. Rox gaat dikwijls als een standbeeld voor de televisie staan of ze gaan op mijn boek of de computer zitten.”

Musti en Rox kunnen het goed vinden met de katten van de buren. “Ze zijn beste maatjes. Bij mooi weer komen ze allemaal maar al te graag in de tuin op het dekentje liggen. Het blijven natuurlijk dieren, maar het voelt alsof ze familie zijn”, aldus Ruth.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier