Muziek stond centraal bij briljanten José Vandercruyssen en Hilda Baert uit Waregem

Zaterdag 18 augustus werden José Vandercruyssen en Hilda Baert door een afvaardiging van het schepencollege en de gemeenteraad in het stadhuis ontvangen ter gelegenheid van de viering van hun briljanten huwelijksjubileum. © foto HDV
Redactie KW

Zaterdag 18 augustus werden José Vandercruyssen en Hilda Baert door een afvaardiging van het schepencollege en de gemeenteraad in het stadhuis ontvangen ter gelegenheid van de viering van hun briljanten huwelijksjubileum.

Vader Alfons Baert was dirigent van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia. Als muzikant kwam José wel eens ten huize van. Op de prijsuitreiking van de Vrije Muziekschool speelde Hilda. Ze maakte een onvergetelijke indruk op Jos en zo begon hij op zijn eentje piano te leren en wel de mondscheinsonate. Op zekere dag kwam hij in de pianowinkel, Hilda was er ook en hij speelde piano, tot haar grote verrassing en toen begon de idylle. José en Hilda huwden op maandag 17 augustus 1953 om 17 uur te Waregem.

José is een rasechte Waregemnaar. Hij werd er geboren op 17 augustus 1924, liep er ook school en werd bediende bij het gemeentebestuur in de ravitailleringsdienst van 27 juli ’43 tot 22 april ’44. Tussenin was hij waarnemend onderwijzer in Vichte, Stasegem en ‘t Gaverke van 24 april ’44 tot 23 december ’76. José was tevens leraar dictie en voordracht in de gemeentelijke academie van 1 januari ’64 tot 31 augustus ’89 alsook secretaris van 1 januari ’64 tot 31 december ’80 en voorzitter Toezichtscommissie Academie tot 1 december 2006.

Als secretaris en leraar aan de Vrije Muziekschool nam hij samen met Hubert Baert deel aan de besprekingen met het Gemeentebestuur voor de heroprichting van de Gemeentelijke Muziekschool. Dit gebeurde bij besluit van de Gemeenteraad van 2 augustus 1963. Op 29 september 1989 welverdiend met pensioen gegaan.

Prachtige herinneringen

Mondharmonica, bariton, tuba, fietsen, wandelen, judo en lezen waren zijn hobby’s. Nu zijn dat yoga, wandelen en bezoekjes afleggen. Vroegere verenigingen De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia als spelend lid van 1945 tot 1972, secretaris van 1950 tot 1972, alsook bij Toneel Pogen van 1944 tot 1964. Verder was hij ook lid van van Singhet ende Weset Vro Kortrijk en de Gavergalm Waregem. Nu is hij nog steeds lid van C.O.V. en de Senioren Onderwijzersverbond.

Hilda is een rasechte Waregemse. Ze werd er geboren op 14 juni 1933, liep er school en was bediende aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van 1 september ’79 tot 30 juni ’98. Een overstap van het huishouden naar de administratie van het leerlingenbestand vergde een behoorlijke inhaalbeweging. Gelukkig kon manlief haar wegwijs maken in de nieuwe structuur van het deeltijds Kunstonderwijs. Dikwijls eindigde een wandeling langs het strand in formules schrijven in het zand. Vooral de inschrijving van de leerlingen nam Hilda ter harte en ze kende daarbij rust noch duur.

Even opvallend was de hulde op het stadhuis bij het afscheid van Hilda op 1 juli 1998. Vroegere hobby’s muziek en sport, piano, zwemmen, turnen, fietsen en wandelen. Huidige hobby’s het huishouden, wandelen en bezoekjes afleggen.

Trips met Intersoc naar Leysin Zwitserland en een avondfeest in hotel Fabiola zijn mooie herinneringen. Prachtige herinneringen heeft Jos als acteur in de toneelgroep Pogen.

(YVW/foto HDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier