Nieuwe diaken Lauwe-Rekkem: “Nikolaas heeft iets moois nagelaten”

Diaken Steven Knockaert vervangt priester Nikolaas. (Foto WO)
Redactie KW

Zaterdag 21 april is er de aanstellingsviering van diaken Steven Knockaert. Hij vervangt priester Nikolaas Vanneste, die op 1 april afscheid nam en aangesteld werd in Blankenberge. Steven Knockaert zal samen met priester Chris Deconinck de federatie Lauwe-Rekkem leiden.

“We zullen de taak samen dragen”, vertelt Steven. “Het zal iets anders ingevuld worden dan mijn voormalige taak in Wevelgem. Zo neem ik hier in Lauwe bijvoorbeeld ook het financiële luik voor mijn rekening. Een hele boterham, maar ik kijk er wel naar uit. Ik maakte al kennis met wat parochianen en die staken me een hart onder de riem en verzekerden dat ik altijd op hen mag rekenen. Daar ben ik erg blij en dankaar om. Ikzelf woon ook in Lauwe, maar ben hier nog niet zo bekend. Daar zal natuurlijk wel verandering in komen.”

Steven is voltijds diaken en ging in 2015 aan de slag in Wevelgem. “Meestal combineert een diaken zijn taken met nog een job”, gaat Steven verder, “maar ik ben altijd voltijds bezig geweest met mijn taken. Ik krijg vaak de vraag wat het verschil is tussen een diaken en priester.”

Een gezin hebben

“Het belangrijkste is dat je als diaken mag trouwen en een gezin stichten. Verder mag ik ook heel wat diensten leiden zoals begrafenissen, huwelijken, doopsels. Bepaalde taken, zoals het zegenen van de hosties, mag ik dan weer niet uitvoeren. Ik ben altijd al gelovig geweest en zette tien jaar geleden de stap tot diaken.”

“Ik ruilde mijn job als metselaar en volgde een opleiding aan het Bisdom Brugge. Ik was ook negen jaar vrijwilliger in de Sint-Michielsbeweging, waar ik terecht kwam via een vriend. Ik was vervolgens drie jaar diaken in Wevelgem en steek nu de brug over naar Lauwe. Een keuze die ik samen met het bisdom maakte.”

Chiro Oskaarke

Steven is ondertussen al aan de slag in de federatie Lauwe-Rekkem. “Ik heb al enkele kinderen gedoopt, leidde ook een begrafenis en met de eerste en Heilige Vormsels in het vooruitzicht heb ik al met de vormelingen kennis gemaakt. Het was een drukke periode. Het is ook mijn doel om de komende periode verder kennis te maken met de federatie en mij goed in te werken.”

Eerwaarde Nikolaas heeft hier heel mooie zaken achtergelaten. Zo was hij bijvoorbeeld ook bij Chiro Oskaarke betrokken. Op zijn afscheidsviering waren ook enkele chiroleden aanwezig. Dat toont duidelijk aan dat de kerk hier nog altijd centraal aanwezig is. Ik wil daar ook verder aan werken, maar tijd om eigen accenten en zo te leggen heb ik voorlopig nog niet. Dat is dan wel iets voor later”, aldus Steven. (TGM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier