Oostende voert de strijd tegen hondenpoep op speelpleinen op

© DJ
Redactie KW

Honden mogen aan speelpleinen voortaan enkel nog – met leiband – op de verharde paden lopen. September dient nog om te sensibiliseren, volgend maand vliegen overtreders op de bon.

De directie Openbaar Domein ruimde vorig jaar maar liefst 33.302 hondendrollen op speelpleintjes in Oostende op. Dat zijn er 91 per dag. Een nieuw actieplan tegen hondenpoep drong zich op, en werd goedgekeurd door de gemeenteraad in april. In dat plan werd vooral het beleid op speelpleinen strenger: enkel de verharde paden van een speelplein zijn toegankelijk, als de hond aan een korte leiband is vastgemaakt. De nieuwe regels zijn nu van kracht. “September is nog een sensibiliseringsmaand. Vanaf oktober voeren de lokale politie en de gemeenschapswachten effectieve controles uit”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte.

Opleiding

Een overtreding van het nieuwe speelpleinreglement kan bestraft worden met een geldboete tot 250 euro. “Een ploeg van een dertigtal mensen, waaronder agenten, gaan op pad. Zij volgen allemaal voorafgaand een opleiding. Een politie-inspecteur zal alles opvolgen en de planning opmaken“, zegt Vande Lanotte. In het actieplan staan ook nog andere maatregelen. Er worden ingezet op sensibilisering via het uitdelen van hondenpoepzakhouders en mobiele sensibilseringsborden.

DNA-analyses

“Op elk speelplein komt zo’n bord met het nieuwe reglement, een beugel om de hond aan vast te maken en minstens één hondenpoepbuis. De diensten plaatsen momenteel 150 extra hondenpoepbuizen”, zegt Vande Lanotte. Vanaf januari worden ook mobiele camera’s ingezet op plekken waar veel overlast is om overtreders te vatten. Dan gaat ook het project waarbij DNA-analyses worden uitgevoerd op hondendrollen van start. Bij herhaaldelijke overtredingen kan men via DNA-analyse de vaststellingen linken aan elkaar. En riskeert de overtreder meerdere boetes als gevolg.”

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier