Opendeur in kattenasiel Hoop voor Zwervertjes in Ingelmunster

Hoop voor Zwervertjes bestaat o.a. uit v.l.n.r. Liesbeth Holvoet, Charlotte Debruyne, Peggy Kruydt uit Oostrozebeke, Jonas Devriese uit Avelgem en Sylvie De Thandt uit Avelgem. © FODI
Redactie KW

Op zaterdag 25 en zondag 26 augustus, telkens van 14 tot 19u., houdt de vzw Hoop voor Zwervertjes opendeur in het erkend katten- en hondenasiel in de Kortrijkstraat 152. Door de wet van minister Ben Weyts is er nu echter een overaanbod aan gedropte katten en kittens.

Charlotte Debruyne uit de Kortrijkstraat zet zich al vier jaar lang dag en nacht in voor katten en kittens, die meestal aan hun lot worden overgelaten. Minister Ben Weyts maakte een wet die sinds april jl. van kracht is. Alle kittens en katten moet men nu laten steriliseren, zodat er een einde komt aan een te grote populatie van katten en kitten. “Een goede wet, maar wel één die aan twee kanten snijdt”, zucht Charlotte van de vzw Hoop voor Zwervertjes.

“De wet is nog maar in voege of er wodren al veel kittens gedropt, zodat de eigenaars ze niet moeten laten steriliseren. Kijken we op langere termijn, dan zal die wet wel zijn vruchten afwerken, indien de mensen wel degelijk doen wat ze moeten doen. Pas wanneer iedereen de wet correct naleeft, zal er resultaat worden geboekt. Ik denk echter niet dat we er al zijn, zodat we met onze vzw Hoop voor Zwervertjes nog even zullen moeten doorwerken.” Liesbeth Holvoet knikt en vult aan : “Door die nieuwe wet zal ooit het aantal kittens en katten verminderen, maar dat is helaas nog niet voor morgen.”

Opvanggezinnen

De vzw Hoop voor Zwervertjes is een erkend asiel dat 300 katten en 10 honden mag hebben en dat samenwerkt met de gemeentebesturen van Ingelmunster, Izegem, Meulebeke en Oostrozebeke. Deze gemeentebesturen betalen een klein bedrag aan de organisatie, maar dat is niet voldoende om daarmee de jaarwerking te kunnen runnen. In het asiel zitten er nu 70 katten, waaronder 30 zwerfkatten. Er verblijven nog 70 katten bij opvanggezinnen. Vooral de jonge kittens gaan naar opvanggezinnen.

“Ik kan op een tien à vijftien opvanggezinnen rekenen. Sommige gezinnen houden het bij de opvang van één kitten en stoppen er dan mee, andere hebben er al meerdere grootgebracht.” Sinds juni jl. is Sylvie De Thandt uit Avelgem een van die opvanggezinnen. “Bij mij konden er al 17 kittens terecht”, vertelt ze. Bij Liesbeth Holvoet uit de Bruggestraat werden er in één jaar tijd al 60 kittens opgevangen. Van de opvanggezinnen wordt verwacht dat ze instaan – op kosten van de vzw – voor sterilisatie van de kittens, en het katje socialiseren. Ze worden ook nauw betrokken bij de adoptie van het katje.

“Dit jaar hebben we al 200 kittens meer binnen gekregen dan vorig jaar”, zucht Charlotte. “Als vzw Hoop voor Zwervertjes kunnen we nog meer doen voor de dieren, maar helaas beschikken we over beperkte financiële middelen. We redden ons met de financiële bijdrage van de gemeente, met giften, met de verkoop van pralines of koekjes. We hebben ook aidskatten. Die kan men ook adopteren en vormen geen gevaar voor de mens. Bepaalde centra euthanaseren zo’n dieren direct, wij geven ze nog een kans. Welke katjes er minder in trek zijn ? De donkerkleurige en vooral zwarte katjes”, zeggen Charlotte en Liesbeth.”De roodharige vinden dan weer snel een nieuwe thuis.”

Op zaterdag 25 en zondag 26 augustus kan iedereen kennis maken met de vzw Hoop voor Zwervertjes in de Kortrijkstraat 152. Tijdens het opendeurweekend wordt de werking uitgelegd. De vrijwilligers en opvanggezinnen zullen ook aanwezig zijn. Wie het wenst, mag natuurlijk ook met een kitten of kat naar huis vertrekken. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier