Oud gemeentehuis in Assebroek krijgt woonfunctie

Het vroegere gemeentehuis krijgt een woonfunctie. © SR
Redactie KW

Aan de Generaal Lemanlaan zal het vroegere gemeentehuis een woonfunctie krijgen. Er werd een stedenbouwkundige vergunning toegekend voor de verbouwingen van het gebouw tot zeven wooneenheden en het slopen van de conciërgewoning, waar plaats komt voor vier nieuwe eengezinswoningen in gesloten bebouwing.

Het gebouw aan de Generaal Lemanlaan werd als landhuis gebouwd in 1890 en kwam in handen van de familie della Faille. Vanaf 1950 kreeg het de functie van gemeentehuis en na de fusie met Brugge werd het vanaf 1971 het administratief centrum van Assebroek, tot de verhuis van de diensten naar het nieuwe wijkcentrum Daverlo. In september 2012 werd het wijkcentrum Daverlo geopend en het gebouw staat dus al meer dan vijf jaar leeg.

Terras en groenzone

“Dit reconversieproject, waarvoor wij met het schepencollege groen licht hebben gegeven, is een mooie opsteker voor het verouderde gebouw dat nu al enkele jaren leeg staat. De historisch waardevolle elementen aan het gebouw zullen bewaard en ingepast worden in een mooi eigentijds geheel. Het hoofdgebouw is historisch en kunsthistorisch waardevol en wordt daarom behouden en hersteld.”

“Het inkomgedeelte via de koer is monumentaal via een trap bereikbaar en geflankeerd met zuilen. Het rijke interieur bewaart opvallende elementen uit verschillende bouwfasen. De kamers vooraan, aan de kant van de Generaal Lemanlaan, zijn aangekleed volgens de 19dee eeuwse mode voor neostijlen, de kamers achteraan werden aangekleed in het begin van de 20ste eeuw in een stijl die balanceert tussen art nouveau en art deco,” vertelt schepen Franky Demon die met het college een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd heeft aan Anne-Marie Staelens, die al enkele jaren actief is in de immosector.”

“Dit reconversieproject is een mooie opsteker”

In het grote gebouw wordt een meergezinswoning voorzien met zeven appartementen, waarvan zes met twee slaapkamers en één met één slaapkamer. Achteraan op de site komt een parkeergebouw waar er plaats zal zijn voor achttien wagens. Deze zal bereikbaar zal zijn via een doorrit van in de Kruisboogstraat van vier meter breed. De nieuw te bouwen eengezinswoningen zijn van het type bel etage, maar met de garage achteraan.”

Op het gelijkvloers komt er een ruimte die dienst kan doen als bureel op slaapkamer. Aansluitend bij de leefruimtes met living, keuken en eethoek op de eerste verdieping worden daktuinen voorzien bovenop het dak van het parkeergebouw.

De buitenruimtes hebben een terras en een groenzone. Op de tweede verdieping van die vier woningen komen telkens drie slaapkamers, een badkamer, nachthal en toilet,” vertelt schepen Franky Demon. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier