Oudenburg brengt hulde aan haar ereburgers

Zaterdagmorgen werden de Oudenburgse ereburgers en hun vertegenwoordigers door het stadsbestuur gehuldigd. (Foto LIN)
Redactie KW

Zaterdagvoormiddag vond in cc Ipso Facto een academische zitting plaats waarbij enkele verdienstelijke stadsgenoten het ereburgerschap kregen.

Die eer viel te beurt aan Patrick Moenaert, Arnold Spegelaere en Hugo Thoen. Ook werden eerdere ereburgers in de hulde betrokken: wijlen John Cordier, wijlen Paul Verhelst, wijlen juffrouw Vanderheyde en wijlen Dom Abt Anselm Hoste, wijlen Jozef Mertens en wijlen Louis Clesse.

Ondernemers

Naast ereburgers die op cultureel, economisch of maatschappelijk vlak grote verdiensten hebben en Oudenburg zo op de kaart zetten, mag de stad zich verheugen op heel wat ondernemerschap tussen haar inwoners of gewezen inwoners. Een naam die overal in België en daarbuiten klinkt als een klok is Verhelst. De firma werd in 1925 gesticht door Albéric Verhelst die dat jaar met zijn gezin uit Ardooie naar Oudenburg verhuisde. In 1935 kwam zoon Paul als bestuurder in de zaak en realiseerde hij een grote groei. Met Johan en Kathleen Verhelst staat intussen de vierde generatie aan het roer van het bedrijf dat nog altijd voor een groot deel in Oudenburg gevestigd is en waar ook generatie op generatie werk vond.

Een andere ondernemer die zijn wortels diep in de Oudenburgse grond heeft, is Arnold Spegelaere. Alles begon voor de familie met een kaaswinkeltje in de Marktstraat, uitgebaat door de ouders van Arnold. Daar was het dat later de eerste vestiging van de supermarktketen kwam. Een tiental jaar geleden verhuisde de zaak naar een nieuw pand in de Weststraat. De supermarkt telt ook een winkel in Jabbeke, Eernegem en Oostende.

Op de huldiging was een grote delegatie van de familie Verhelst vertegenwoordigd. Het was Paula Verhelst die namens haar vader het ereteken en het getuigschrift in ontvangst mocht nemen (Foto LIN)
Op de huldiging was een grote delegatie van de familie Verhelst vertegenwoordigd. Het was Paula Verhelst die namens haar vader het ereteken en het getuigschrift in ontvangst mocht nemen (Foto LIN)

Wijlen John Cordier, geboren en opgegroeid in de Sint-Pietersstraat waar zijn ouders cinema Sonja runden, maakte naam in de ondernemers- en sportwereld. Hij was voorzitter van Telindus, KV Mechelen, Agoria en van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Later werd hij ook politiek actief als eerste schepen van Mechelen. John overleed in 2002 op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Dankbaar

Namens alle ereburgers en hun familie dankte Patrick Moenaert, die zijn roots heeft in de Hoogwegel, het Oudenburgse stadsbestuur voor de mooie eer die hen te beurt valt. Patrick Moenaert was destijds de oprichter van de Oudenburgse studentenclub Moeder Oku. Door zijn huwelijk met Marianne Jacobs verhuisde hij naar Brugge waar hij in 1995 burgemeester werd en dat bleef tot einde 2012. (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier