Raoul Masschelein onverwacht overleden op vakantie

Raoul Masschelein was een gekend figuur in de regio. © MV
Redactie KW

Op vakantie in Zuid-Frankrijk is Raoul Masschelein (69) dinsdag onverwacht overleden. Hij was een icoon in Kruiseke, waar hij bijzonder verdienstelijk was. Raoul zetelde ook zes jaar voor SP.A in de gemeenteraad van Wervik.

Raoul Masschelein woonde op de hoek van de Kruiseke- en Vossaardestraat en was de echtgenoot van Annie Sarrazin, de voorzitster van de Kruiseikse Toneelvrienden. Het echtpaar heeft een dochter Isabelle, die gehuwd is met Nico Denys. Daarnaast is er een kleinzoon Victor. “Mijn ouders waren samen met een bevriend koppel uit Kruiseke tien dagen op vakantie in Zuid-Frankrijk”, vertelt dochter Isabelle. “Ze deden een rondreis met de auto. Blijkbaar voelde mijn papa zich al een paar dagen niet goed. Tijdens het wandelen rustte hij even uit tegen een muur en zakte plots in elkaar. De hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar het heeft niet meer mogen zijn.”

Archivaris

Raoul Masschelein was afkomstig uit het naburige Geluveld. Jarenlang was hij voor de ondertussen verdwenen drukkerij Sansen in Poperinge vertegenwoordiger en verkocht hij publiciteit voor het gratis huis-aan-huisblad Echo. Raoul werd later tot aan zijn pensioen archivaris in het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke.

De wielersport was voor hem ook een passie. Zo was hij veertig jaar voorzitter van de wielerclub Willen is Kunnen. Waar hij kon, fungeerde hij als signaalgever. Dat was vorige maand nog het geval tijdens Geluveld Koerse. Hij hielp elk jaar op paasmaandag ook mee aan de organisatie van de jaarlijkse Kattenknippeling, het oudste volksspel van Wervik. Raoul stond ook als gemachtigd opzichter aan vrije basisschool De Graankorrel.

‘t Kruiseikeltje

Raoul was ook vooral bezig met de geschiedenis van zijn dorp en was volop bezig met de voorbereidingen van de plaatsing van een Vredesmonument, dat in november wordt onthuld. Thuis had hij een enorme verzameling over alles wat met Kruiseke te maken had en hij klasseerde het allemaal in mappen. In Wervik was hij lid van de stedelijke werkgroep Eerste Wereldoorlog. Raoul was destijds secretaris van de Heemkring Zonnebeke en deed opzoekingen om artikels te schrijven in hun driemaandelijks tijdschrift Ons Zonneheem. Tientallen jaren schreef Raoul ook artikels voor ‘t Kruiseikeltje, het contactblad van de oud-leerlingenbond van de dorpsschool.

Raoul Masschelein was iemand met een enorm kennis over ‘zijn’ Kruiseke. En altijd bereid te helpen. Zoals in maart met de Dienst voor Toerisme tijdens de voorbereiding voor het kidspad ‘De Geknippelde Kater’ in Kruiseke. Schepen van Sport en Cultuur Geert Bossuyt (SP.A) is een dorpsgenoot van Raoul. “Hij was een heel graag geziene persoon in het verenigingsleven“, aldus de schepen op de sociale media. “Ook voor de stadsdiensten was hij op cultureel en historisch vlak een meerwaarde. Het nieuws kwam zwaar aan.”

De tiendaagse vakantie zou normaliter donderdag eindigen. Het lichaam wordt vrijdag gerepatrieerd. De datum van de uitvaartplechtigheid is nog niet bekend.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier