Roeselaarse Laury Deleersnyder werkt bij iconische sterrenzaak The Fat Duck in Londen

Laury deed al op jonge leeftijd heel wat ervaring op, onder andere bij Boury. (GF)
Philippe Verhaest

Laury Deleersnyder maakt sinds exact een maand deel uit van de brigade van het wereldberoemde restaurant The Fat Duck van topchef Heston Blumenthal. “Ik heb Roeselare voor Londen ingeruild als mijn thuisstad”, zegt ze.

Een mooie carrière uitbouwen in de wereld van de absolute topgastronomie, daar is het Laury Deleersnyder (22) om te doen. Sinds 20 maart werkt ze als chef de rang in de zaal van het met drie Michelinsterren bejubelde The Fat Duck, waar de wereldberoemde chef-kok Heston Blumenthal furore maakte.

“Die passie voor het culinaire kreeg ik van thuis uit mee”, legt ze uit. “Mijn ouders Ferdi en Carine Dupont runnen in Roeselare nochtans een autohandel, maar we trokken met het hele gezin zo goed als elke vrijdagavond op restaurant. Lekker eten en drinken, daar kon je me écht niet mee straffen. Na twee jaar middelbare school in Waregem lag mijn besluit dan ook vast: ik wilde de horeca in.”

Met dank aan Boury

Laury verkaste richting Spermalie in Brugge en voegde daar nog een specialisatiejaar sommelier, butler en eventmanager aan Ter Groene Poorte aan toe. “Op mijn 16de startte ik ook als jobstudent bij Boury in Roeselare en daar kreeg ik de smaak helemaal te pakken. Ik leerde er de knepen van het vak, kreeg op jonge leeftijd een unieke inkijk in de wereld van de sterrenkeuken… Tim Boury en Inge Waeles stonden mee aan de wieg van mijn professioneel bestaan. Ik ben hen daar nog altijd dankbaar voor.”

Het curriculum vitae van Laury leest stilaan als een trein. Stages bij La Durée in Izegem, De Karmeliet in Brugge, The Connaught Hotel in Londen… “Na mijn studies sloeg ik meteen aan het solliciteren in het buitenland. Ik wilde koste wat het kost werken in het Verenigd Koninkrijk en kon er in de tweesterrenzaak Hibiscus in Londen starten. Na mijn periode in Londen trok ik op vraag van Tim en Inge opnieuw naar Boury om er de nieuwe vestiging te helpen opstarten. Ik werkte er in totaal acht maanden en ondertussen spaarde ik voor een trip van een jaartje richting Australië. Ook daar stak ik de handen uit de mouwen: ik werkte er bij Vue de Monde, een van de beste restaurants in Melbourne.”

Toen Laury in februari naar België terugkeerde, was ze vastbesloten om binnen de maand een nieuwe job te vinden. “Niet onder de eigen kerktoren, maar opnieuw in het Verenigd Koninkrijk”, glimlacht ze. “Ik trok mijn stoute schoenen aan en verstuurde een spontane sollicitatie naar The Fat Duck in Londen, een plek die al even op mijn bucket list stond. Niet veel later kreeg ik telefoon van het restaurant: ze waren onder de indruk van mijn parcours en ik mocht meteen starten. Ik moest zelfs geen test afleggen. Ik was méér dan in de wolken.”

Dromen van New York

Sinds eind maart is The Fat Duck de nieuwe professionele thuis van Laury. “Ik voelde me er vanaf het eerste moment als een vis in het water. Als chef de rang serveer ik de gerechten aan tafel en schenk ik de gasten ook de nodige uitleg. Ik geniet er enorm van, want ik ben gepassioneerd door mijn vak. Ik ben van nature erg perfectionistisch ingesteld en bij The Fat Duck leggen we de lat elke dag weer wat hoger. Wat vandaag goed is, kan morgen nog beter. Die mentaliteit past me gegoten.”

Laury klopt lange dagen aan de andere kant van het Kanaal. “Werkdagen van 14 uur zijn eerder regel dan uitzondering. Ik lig vrijwel nooit voor twee, drie uur ‘s nachts in mijn bed. Maar ik tel de uren niet. Meer nog: ik wil de rest van mijn carrière in deze sector doorbrengen. Mijn ultieme droom is om zelf een sterrenzaak uit de grond te stampen. Waar weet ik nog niet, maar het zal hoogstwaarschijnlijk niet in België zijn”, glimlacht ze.

“Werkdagen van 14 uur zijn eerder regel dan uitzondering. Maar ik doe deze job zielsgraag”

“Ik wil de wereld ontdekken. Ik zie het ook als een persoonlijke verrijking om telkens op een nieuwe plek van start te gaan. Een nieuwe taal leren, de cultuur leren kennen… Mijn absolute droomstad is New York City. Als ik ooit de kans heb om bij Eleven Madison Park een van de vijf beste restaurants ter wereld aan de slag te gaan, zal ik geen seconde twijfelen.”

Dat haar job Laury weghoudt van België, vindt ze allerminst een spijtige zaak. “Met België zelf heb ik niet meteen een speciale band, maar natuurlijk mis ik mijn ouders en broer Dieter (25). Maar dankzij het internet zijn die nooit echt veraf. En de Belgische eetcultuur probeer ik hier zelf in stand te houden. “Wanneer ik voor vrienden kook, maak ik altijd een op en top Belgisch gerecht klaar: biefstuk-friet of witloof in hespenrolletjes…”

Laury is van plan om minstens drie jaar bij The Fat Duck te werken. “En daarna zien we wel. Erg vaak zal ik niet naar België afzakken. In juli kom ik twee dagen op bezoek en zal ik in sneltempo mijn vrienden en familie terugzien, maar iedereen is welkom bij mij in Londen. Hier voel ik me echt thuis, maar ik besef dat ik mijn ouders erg dankbaar mag zijn. Zij hebben me alle mogelijke kansen gegeven en me altijd gesteund. Mede dankzij hen kan ik mijn droomjob doen.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier