Strijd om de prinsentitels in Torhout

De regerende prins carnaval Dirk Couwelier met prinses Tania. © Foto JS
Redactie KW

Vorig jaar is Dirk Couwelier van de Orde van de Sparrestee, alias Jettie, met een overweldigende meerderheid de Torhoutse prins carnaval geworden. Straks, op de verkiezingsavond van zaterdag 24 februari, wil hij zijn titel verlengen. Daarvoor moet hij uitdager Jurgen Vincke zien te verslaan. Bij de derde leeftijd herhaalt zich de tweestrijd van vorig jaar.

De man die op 24 februari vanaf 19 uur in De Mast de handschoen tegen Jettie opneemt, is Jurgen Vincke uit Kortemark, die in maart 45 jaar wordt en lid is van de Orde van de Bourgondiërs. Hij werkt als heftruckchauffeur bij het afvalverwerkingsbedrijf Renewi. In zijn vrije tijd viert hij uiteraard graag carnaval, maar speelt ook darts bij Los Piratos in Lichtervelde. Zijn dochter Amber (10) is dit jaar jeugdprinses van West-Vlaanderen geworden. Zijn vrouw Annick Vansteelandt is zelfstandige thuisverpleegkundige.

De 53-jarige regerende prins Dirk Jettie Couwelier is getrouwd met Nancy Sintubin (47), heeft een dochter Jana (28) en voorts een stiefzoon Kenneth Hamers (23) en een stiefdochter Sharon Hamers (20). Hij woont in de Esdoornstraat en werkt als metaalarbeider in de radiatorenfabriek Superia in Zedelgem. Naast carnaval is zijn grote hobby voetbal. Hij is actief bij de jeugdteams van KM Torhout en supportert voor zowel KM als Club Brugge. Zijn prinses carnaval heet Tania Lust. Hij is lid van de Orde van de Sparrestee.

Na enkele magere jaren vierde carnaval vorig jaar – op de eerste plaats dankzij Jettie – weer hoogtij in Torhout. Voor de stedelijke prinsenverkiezing daagden liefst 1.189 stemgerechtigde mensen op, wat in vergelijking met de laatste jaren ongezien veel was. Sterke Dirk maakte, als gedoodverfde kandidaat op de zege, zijn favorietenrol met glans waar. Hij behaalde 833 stemmen tegen 296 voor Wim Corneillie van de Orde van de Bourgondiërs en 55 voor onafhankelijke kandidaat David Vaneecke, alias Crazy Dave. Vijf stemmen waren ongeldig.

“Ik heb na mijn overwinning meteen gezegd dat ik wou doorgaan totdat ik keizer word”, aldus Dirk vol ambitie. “Hopelijk kan ik Jurgen kloppen. We maken er in elk geval een sportieve strijd van.”

Prins derde leeftijd

Voor de verkiezing bij de derde leeftijd, gewonnen door Ronny Boussauw (67) uit de Rozenstraat, kwamen er vorig jaar 357 carnavalisten stemmen. Straks gaat Ronny opnieuw de strijd aan met Gabriël Tanghe (68) uit Eernegem, die een jaar eerder zelf al eens prins geworden was.

Ronny won vorig jaar met 204 tegen 152 stemmen. Hij maakt deel uit van de Orde van de Bourgondiërs, daar waar Gabriël tot de Orde van de Sparrestee behoort. In 1998, precies twintig jaar geleden, is Ronny Boussauw in Torhout keizer carnaval geworden. Hij is in de carnavalsmiddens dus helemaal terug van weg geweest.

Nieuw: de verkiezing bij de derde leeftijd heeft niet langer op dinsdagnamiddag plaats, maar op dezelfde zaterdag als de verkiezing van de stadsprins, zij het in de namiddag. De senioren vieren carnaval op zaterdag 24 februari vanaf 13.30 uur in zaal De Mast.

De carnavalsnamiddag voor de kinderen is op woensdag 28 februari om 14 uur in zaal Club de B voorzien (met De Feesttherapeut) en de carnavalsstoet op zondag 11 maart om 14.30 uur. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier